Hlavní obsah

Stopař najel za pět let 180 000 kilometrů a nezaplatil ani vindru

Novinky, Jakub Kynčl

Nebyla to zrovna cesta kolem světa za 80 dní, ale Francouz Jeremy Marie se aspoň může pochlubit tím, že na svých toulkách neutratil ani halíř. Během pěti let cestování urazil bez placení celkem asi 180 000 kilometrů v nejrůznějších dopravních prostředcích, a to jen díky velkorysosti obyvatel zemí, kterými projížděl.

Foto: Profimedia.cz

Stopování v Jihoafrické republice vyžadovalo drobnější výpomoc.

Článek

Někdo bere stopování jako zbytečný risk, pro jiného je to takřka způsob života. Francouz Jeremy Marie patří do druhé skupiny. Během pěti let urazil stopem neskutečnou vzdálenost, a to v nejrůznějších koutech naší zeměkoule. Stopoval v padesátistupňovém vedru súdánské pouště, stejně tak jako v minus dvaceti stupních v mrazivém Kazachstánu.

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Marie stopuje v Kazachstánu.

V průběhu své pětileté poutě navštívil 29letý světoběžník přes 70 zemí a projel se v autech, lodích, letadlech a dokonce i na oslu. Svou cestu započal v normandském Caen v říjnu roku 2007 a asi ani sám nečekal, jak velké rozměry jeho cesta nabere.

Marie tvrdí, že za své cesty nikdy neplatil a spoléhal pouze na vstřícnost místních, kteří ho vždy nakonec zadarmo svezli.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský stopař využíval nejrůznější dopravní prostředky.

Během své cesty navštívil Jeremy mnoho zemí v Evropě, Africe, Jižní Americe, ale i USA, Austrálii či Nový Zéland. Projížděl mimo jiné i Českou republikou.

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Marie stopoval i v Peru.

"Má vášeň pro cestování začala ještě v době, kdy jsem v rámci výměnného školního zájezdu bydlel u jedné polské rodiny. Tahle záliba mě dovedla k roku života ve Walesu, kdy jsem navštívil také Anglii a Irsko. A právě v Dublinu jsem poprvé okusil, jak chutná stopování," prozradil Marie, jak získalo stopování v jeho životě důležitý prostor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám