Hlavní obsah

Douro: Region, kde se rodí portské

Novinky, jky

Portugalský region Douro se rozkládá kolem toku stejnojmenné řeky i podél jejích několika přítoků. Celá oblast je chráněna před vlivem Atlantského oceánu pohořím Marao a Montemuro a převládá zde kontinentální podnebí. Rozloha je 41 700 hektarů. Samotná řeka Douro pramení ve Španělsku, je dlouhá 897 km a ústí do Atlantského oceánu ve městě Porto. Regionu se také často říká „Alto Douro“ neboli „horní Douro“.

Foto: Profimedia.cz

Období dozrávání vína je v regionu Douro kouzelné.

Článek

Přestože je region známý spíše svými fortifikovanými víny, celou polovinu produkce tvoří tichá vína. Styl jednotlivých vín může být rozdílný – produkují se zde lehká vína typu „Bordeaux claret“ až po bohatší stařená v nových dubových sudech. A prostoru pro experimenty je zde habaděj. Vinařská historie regionu totiž sahá až do období Římské říše.

Foto: Profimedia.cz

Výlety do vinic jsou mezi turisty velmi oblíbené.

Teprve v 17. století začíná historie rozlišovat a vnímat portská vína – první záznam se datuje do roku 1675. Díky Methuenské smlouvě mezi Portugalskem a Anglií z roku 1703 se víno stalo nejdůležitějším produktem a zdrojem obživy v Portugalsku. V roce 1756 vydala královská rodina regulační listinu, která vytyčila hranice regionu a určila podmínky pro výrobu především portských vín. Rozvoj produkce tichých vín začíná až po 2. světové válce, jejich kvalita se však zlepšuje až na samotném konci 20. století.

Foto: Real Companhia Velha

Region Douro je svými kvalitními vinicemi pověstný.

V roce 1756 portugalský král José I. založil vydáním Královské Charty společnost Real Companhia Velha. Ta spolupracovala s většinou královských rodin, které se postupně střídaly na portugalském trůně. I dnes patří mezi nejvýznamnější producenty a největší vlastníky vinic v regionu Douro.

Samotné víno zraje ve starodávných sklepích ve Vila Nova de Gaia, kde je ho na ploše 180 000 metrů čtverečních uloženo na 40 miliónů litrů. Vína z tohoto vinařství se exportují skoro do všech zemí Evropy, včetně České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Portugalské Porto je jedním z nejnavštěvovanějších míst celé země.

„Portské víno je víno fortifikované neboli dolihované. I když se ve světě vyrábí mnoho vín portského stylu, název Port nebo Porto může být použit pouze v souvislosti s víny z portugalského regionu Douro,“ prozradil Novinkám sommelier Jakub Přibyl.

Výlety do okolí z Porta

A pokud zavítáte do regionu, odkud dělat výlety do vinařství a jejich vinic? No přece z Porta, centra celého regionu a druhého největšího města v Portugalsku vůbec.

Porto je moderní, kosmopolitní město na břehu Atlantského oceánu. V Evropě je známé zejména právě svým vývozním artiklem – portským vínem, původně vyváženým jen z tohoto města. Historické centrum Porta bylo přidáno na seznam světových památek UNESCO v roce 1996.

Reklama

Související témata:

Související články

Na ostrově Madeira je celý rok jaro

Dávno před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, se portugalští námořníci vydávali daleko na širý oceán ve snaze najít tušené vzdálené světy. Při jedné z takových...

Výběr článků

Načítám