Hlavní obsah

Tipy na víkend: Nahlédněte do zákulisí televize a pochutnejte si na specialitách

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend nabízí ve všech českých i moravských krajích pestrý program. V nabídce jsou svatební dny na některých zámcích, festivalová zábava nebo výstavy a sportovní vyžití. Zbytek dokreslí už snad jen počasí.

Foto: Profimedia.cz

Pražská Botanická zahrada vystavuje sbírku exotických bonsají. Ilustrační foto

Článek
Praha

Celodenní lodní výlet

Každou sobotu až do konce června vypluje z pražského Rašínova nábřeží v 8:30 parník směr Slapy. Pokud netrpíte mořskou nemocí a váš žaludek delší jízdu na lodi zvládá, můžete zažít unikátní poznávací plavbu po Vltavě. Odpoledne, nejpozději v podvečer, parník opět zakotví v Praze. Více o časech plavby najdete zde.

Botanický ráj

Desítky bonsají českých i zahraničních pěstitelů vystavuje od soboty Botanická zahrada v Praze. Návštěvníci se mohou přijít těmito nádhernými rostlinami pokochat denně od 9:00 do 19:00. Během víkendu expozici zpestří doprovodný program. Více informací hledejte zde.

Muzeum oslavuje televizní vysílání

Národní technické muzeum v Praze vystavuje k výročí 60 let od začátku televizního vysílání v Česku speciální expozici mapující jeho vývoj. K vidění budou mimo jiné také staré televizní přijímače. Vše o výstavě se dočtete zde.

Středočeský kraj

Divoká krajina zvířat

Galerie Čerťák ve Tmani u Berouna představila v druhé polovině dubna velkoformátové snímky fotografa a cestovatele Jakuba Kotase. Expozice se jmenuje Cesty za obzor. Kotasovy fotografie odkazují na jeho zážitky z cestování, na krásy přírody i nespoutaný život divokých zvířat. Více o výstavě se dočtete zde.

V Berouně bude první květnový víkend patřit Jarním hrnčířským a řemeslným trhům. Ke zhlédnutí tu budou šikovní řemeslníci, k ochutnání bude dobré jídlo i pití. To vše za zvuku příjemného hudebního doprovodu.

Jihočeský kraj

Švejkova padesátka

Jestli máte rádi příběhy dobrého vojáka Švejka, vyrazte v sobotu z Písku mezi 8:00 a 10:00 na krátký či delší pochod s názvem Švejkova padesátka. Na doprovodném programu se budou podílet velocipedisté v dobových kostýmech, atmosféru zpříjemní také dobré občerstvení a dechová hudba. Událost je ale především o pohybu, jehož míru si každý z účastníků určuje sám. Více čtěte zde.

Plzeňský kraj

Pietní dopoledne v Domažlicích

Na nedělní dopoledne chystají Domažlice vzpomínkovou událost, v rámci níž chtějí připomenout oběti obou světových válek. Proběhne položení květinových věnců na pomníky i kulturní program v podobě vystoupení dechových kapel. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Festival jídla a dobré zábavy

V sobotu odpoledne předvedou svůj um barmani a kuchaři před hotelem Thermal v Karlových Varech. Právě v tento čas totiž bude probíhat zahájení lázeňské sezóny. Pro děti tu bude připravená například cukrářská školička.

Ústecký kraj

Festivalová Kadaň

Pokud se v sobotu po obědě budete pohybovat poblíž Kadaně, nenechte si ujít program letošního Majálesu. Od 14:00 se tu kromě vystoupení kapel Joe Purple, Nucený Výsek, Next Company a dalších budete moci vzít, rozvést, objímat nebo svézt na koni. Vše v odlehčené festivalové atmosféře. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Sláva včelaření

Přesně před 110 lety vznikl na Turnovsku včelařský spolek. Toto výročí oslavuje před dvěma týdny zahájená výstava v turnovském Muzeu Českého Ráje. Nese název Chvála píli včel a mezi exponáty si návštěvníci mohou prohlédnout například staré i moderní včelařské vybavení. Návštěva muzea je možná kromě pondělka denně mezi 9:00 a 17:00. Více o výstavě najdete zde.

Pro ženichy a nevěsty

Jestli přemýšlíte o pohádkové svatbě na zámku, Sychrov tento víkend nabízí prohlídku svých prostor právě optikou snoubenců. Nanečisto si budete moci prohlédnout, jak by interiér zámku ve svatební den vypadal, a získáte veškeré potřebné informace týkající se organizace. Více informací čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Noční obzory

Bílá věž v Hradci Králové letos už popáté zve na speciální noční výhled do ulic města. Jako každou první sobotu v měsíci platí i v květnu možnost navštívit mezi osmou hodinou večerní a půlnocí vyhlídku Bílé věže a podívat se na osvětlený Hradec z výšky. Vše o nočních prohlídkách hledejte zde.

Pardubický kraj

Oslavy začátku lázeňské sezóny

Pardubice otevřou v sobotu další lázeňskou sezónu. Slavit se bude od 14:00 spouštěním fontán, křestem slatiny i hudebním vystoupením zpěvačky Moniky Absolonové. Další informace k programu čtěte zde.

Vysočina

Jaroměřický zámek zaplněný buldočky

Překrásné interiéry zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou zdobí předměty, které patřily jeho poslední majitelce. Výstava trefně nazvaná Její královská výsost hraběnka Elvíra z Vrbna a její buldočci zahrnuje honosné oděvy, vějíře i 250 francouzských buldočků vyrobených z rozličných materiálů. Zámek můžete navštívit od 9:00 do 17:00. Poslední prohlídka začíná v 16:00.

Jihomoravský kraj

Nahota v umění

Odvážné snímky představila koncem dubna Moravská galerie v Brně. Fotografie plné nahoty a přirozenosti pocházejí od dvou autorů - českého Karla Nováka a amerického Jocka Sturgese. Každý z nich tvořil v jiném prostředí, jejich motiv byl ale stejný. Rozdíly mezi nahotou v podání Nováka a Sturgese mohou návštěvníci porovnat od středy do neděle vždy od 10:00. Vše o výstavě se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Odkaz Cyrila a Metoděje

Výstavu s názvem Mezi Východem a Západem s podtitulem Svatí Cyril a Metoděj v kultuře českých zemí zahájilo koncem dubna Arcidiecézní muzeum v Olomouci. Expozice připomene 1150. výročí cyrilometodějské poutě na Moravu. Návštěvníci se tak dozví více o životě i poslání těchto významných učenců. Další informace o výstavě naleznete zde.

Zaostřeno na snoubence

Podobně jako se tento víkend pochlubí svými vyzdobenými interiéry zámek Sychrov, i Šternberk se předvede ve své plné kráse. Bude se tak snažit snoubence zlákat k uspořádání svatebního obřadu ve svých komnatách. Budoucí nevěsty se mohou inspirovat výstavou historických svatebních rób, ženichové dostanou možnost ochutnat dorty a zhodnotit i studené chody případného svatebního menu. Vše, co na Šternberku na snoubence čeká, se dočtete zde.

Zlínský kraj

Líbezné tóny ptačích písní

U vstupu do Panské zahrady ve Vsetíně se v sobotu ráno uskuteční akce Májové ráno aneb Vítání ptačího zpěvu. Účastníci se naučí rozeznávat zvuky vyluzované různými druhy opeřenců. Více o průběhu akce se dočtete zde.

Moravskoslezský kraj

Na druhé straně barikády

Střižnu, studio a také výstavu kostýmů pojmenovanou I princezny byly někdy nevěstami si budou moci prohlédnout účastníci Dne otevřených dveří, který pořádá Česká televize v Ostravě. Nebude chybět ani autogramiáda oblíbených televizních tváří, mezi něž patří i moderátoři pořadů Dobrého rána nebo Sama doma. Více informací naleznete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám