Hlavní obsah

Legendární ABBA bude mít ve Stockholmu vlastní muzeum

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni, kteří milují cestování i taneční hudbu skupiny ABBA, mohou obě tyto vášně spojit v jednu. Ve švédském Stockholmu se totiž začátkem května otevře muzeum, jehož expozice budou věnované výhradně této čtyřčlenné hudební skupině. Při návštěvě Stockholmu toho na turisty čeká ale mnohem více.

Foto: Profimedia.cz

Přístavní město s bohatou historií, významná metropole i domovina jedné z nejpopulárnějších kapel 2. poloviny 20. století - to je švédský Stockholm.

Článek

Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid, čtveřice tvořící od roku 1970 skupinu ABBA, si postupně získala publikum celého světa. Skupina prodala stovky miliónů hudebních desek a její hity se hrají v rádiích i na diskotékách ještě dnes.

Putovní výstavu nazvanou ABBAworld zastíní od 7. května otevřené interaktivní ABBA muzeum ve Stockholmu. Právě zde se skupina před více než 40 lety zrodila. Muzejní expozice bude rozmístěná do více budov komplexu Djurgården.

Foto: Profimedia.cz

Blondýnka Agnetha, nad ní Björn, vedle něj stojící Benny a sedící Anni-Frid vytvořili na začátku 70. let minulého století skupinu, která později vytvořila světoznámé hity jako Dancing Queen či Mama Mia.

Návštěvníci si ve výstavních prostorách ABBA muzea budou moci zblízka prohlédnout kostýmy a další věci, které členové skupiny věnovali. Prohlídka předmětů bude doplněná promítáním některých vystoupení, koncertů a videoklipů jedné z nejpopulárnějších kapel dějin populární hudby.

Kam se vydat dál ve švédské metropoli

Mezi místa, která byste ve Stockholmu neměli minout, patří i zdejší Velká synagoga stojící v ulici Wahrendorffsgatan. Vystavěna byla v letech 1867 až 1870, dnes patří mezi nejvýznamnější švédské památky.

Foto: Profimedia.cz

V zažloutlém světle slunce působí stockholmské Staré Město idylicky.

Staré Město je ve Stockholmu označované jako Gamla Stan. Procházky tu jsou tak trochu návratem v čase. Kočičími hlavami dlážděné ulice osvětlují staré lucerny a architektura je o stovky let starší než obyvatelé a turisté.

Možná nejdůležitějším místem je v této části města Královský palác. Snažit se v oknech vyhlížet některého člena švédské královské rodiny by ale bylo zbytečné. Ve stockholmském zámku totiž nebydlí.

Foto: Profimedia.cz

Kostel s několika názvy, jednímž z nich je kostel svatého Mikuláše, dělá společnost Královskému zámku.

Nedaleko Královského paláce stojí Velký kostel (Storkyrkan) neboli kostel svatého Mikuláše (Sankt Nikolai kyrka), který je na území Starého Města tím nejstarším. Narazíte na něj na západním konci ulice Slottsbacken.

Tip na cestování po Stockholmu

Stockholm je protkaný cyklistickými stezkami, takže právě kolo je tady ideálním dopravním prostředkem. Díky němu je turista flexibilnější a rychlejší. Zajeďte se podívat třeba do zastrčených uliček, kam by vás městská doprava nenasměrovala. Bicykl si můžete prakticky všude po městě vypůjčit a jeho vrácení je stejně snadné.

Kromě této malé ochutnávky lze ve Stockholmu navštívit desítky dalších památek nebo romantické nábřeží Norr Mälarstrand, jako stvořené k procházce při západu slunce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám