Hlavní obsah

Jarní Flora nabídne květinovou procházku univerzitou

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 440. výročí vzniku nejstarší moravské univerzity, nynější Univerzity Palackého, inspirovalo organizátory jarního veletrhu Flora, který se uskuteční od čtvrtka 25. do neděle 28. dubna na olomouckém výstavišti. Představí se na něm se svými výpěstky pěstitelé z Česka, Slovenska, Polska, Holandska a Belgie.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Na jarní veletrh Flora láká upoutávka na Horním náměstí v centru Olomouce.

Článek

Hlavní expozici nazvanou Vivat Academia spatří letos návštěvníci vzhledem k probíhající rekonstrukci centrálního výstavního pavilónu A v obří montované hale B. „Určitě se mají na co těšit,“ slíbil autor expozice architekt Zdeněk Štefka.

„K vidění bude například holandská zahrada s pěti tisíci kusy hrnkových kvetoucích tulipánů, narcisů, modřenců či přes dva tisíce hrnkových muškátů, petúnií, netýkavek a macešek,“ řekl novinářům garant letošní jarní Flory Vojtěch Zahradník s tím, že velkoplošné panely zakomponované v expozici a doplněné různými artefakty charakterizujícími jednotlivé fakulty Univerzity Palackého seznámí návštěvníky s její historií i současností.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Jarní veletrh Flora láká tradičně tisíce návštěvníků.

Příchozí najdou v hale B rovněž exponáty jarní floristické soutěže v aranžování květin, která se také inspirovala univerzitním jubileem, soutěžit se bude o nejzajímavější kytici pro rektora a ve zdobení nádob pro univerzitní aulu.

„Vnější atriový prostor haly s čajovnou a bonsajovou poradnou, který se díky šikovnému projektu podařilo vytvořit, poslouží návštěvníkům k příjemnému odpočinku mezi bonsajemi, skalničkami, vřesy, kaktusy, masožravkami, jezírkem s vodními rostlinami, rododendrony, okrasnými keři a stromy,“ uvedla mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Jarní veletrh Flora.

Pavilón H bude patřit společné expozici členů Českého zahrádkářského svazu s jarními výpěstky, léčivými, kořeninovými a aromatickými bylinkami či skalničkami. Chybět nebude ani přehlídka narcisů a pro nejmenší návštěvníky připravují zahrádkáři květinové bludiště s vědomostními kvízy.

„Květinová expozice, tentokrát různobarevných orchidejí drobných i těch obřích rozměrů, oživí i pavilón E se stánky odborných zahradnických a zahrádkářských časopisů, orchidejovou poradnou a cukrárnou s posezením pro návštěvníky,“ poznamenala Studená. Součástí jarní Flory budou i jarní zahradnické trhy a veletrh zahradní mechanizace a pomůcek a potřeb pro zahradníky a zahrádkáře Hortifarm. Celkem se na výstavišti představí 447 vystavovatelů a prodejců na ploše přes půl hektaru.

Živě bude letos i na hlavní aleji Smetanových sadů, kde budou studenti všech osmi fakult Univerzity Palackého prezentovat nejrůznější zajímavé činnosti. „Zájemci si budou moci například zkusit jízdu na sportovním vozíku, na elektrickém handbiku nebo se pohybovat po areálu jako nevidomí se slepeckou holí. Zahrádkáři si budou moci změřit pH půdy. V aromakvízu si návštěvníci otestují své čichové smysly při určování koření nebo je zaujme Tančící majoránka,“ sdělil novinářům prorektor UP Ladislav Daniel.

Foto: Petr Marek, Právo

Mezi největší lákadla patřila především ústřední expozice v pavilonu A.

Návštěvníkům veletrhu budou otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou i zvířenou a sousedící botanická zahrada Univerzity Palackého se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou zájemci zamířit i do botanické zahrady Výstaviště Flora v dalším z městských parků — Bezručových sadech.

Výstava veteránů

Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program v hudebním pavilónu na hlavní aleji Smetanových sadů s popovou, dechovou hudbou, soutěží mladých zpěváků Brána 2013 a folkovým festivalem Country Folk Flora. Veletrh potrvá každý den od devíti do 18.00. České dráhy připravily pro všechny, kteří zamíří na Floru speciální nabídku Vlak +. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci veletrhu dostanou odkudkoliv z České republiky za polovinu jízdného.

„Ze všech železničních stanic, kde staví vlaky ČD, si mohou cestující koupit zpáteční jízdenku do železniční stanice začínající názvem Olomouc za cenu jednosměrné jízdenky. Jedinou podmínkou je, aby si jízdenku na veletrhu nechali potvrdit u stánku ČD v pavilónu E razítkem,“ informovala Právo mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Foto: Vlasta Hradilová

Takhle vypadaly konečné přípravy jarního veletrhu Flora na olomouckém výstavišti.

V průběhu veletrhu se podle ní mimořádně otevře každý den od 9.30 do 17.00 hodin i Expozice historických vozidel ČD v Olomouci na Táborské ulici a ČD také zajistí přímé spojení olomouckého hlavního nádraží s výstavištěm historickým motorákem Hurvínek.

„Dobrou zprávu pro motoristy je to, že se pro návštěvníky letošní jarní Flory podařilo zabezpečit parkovací plochu pro 500 osobních aut za hotelem IBIS na Wolkerově ulici zhruba 300 metrů od areálu výstaviště. Parkovat lze i na již obvyklých místech,“ dodala Studená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám