Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na čarodějnické reje nebo interaktivní výstavu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiálně se budou čarodějnice upalovat až v úterý 30. dubna. Převlékání do masek, zapalování vater a opékání buřtů ale začne už tento víkend. Připraven je bohatý program na hradech a zámcích stejně jako v galeriích a muzeích.

Foto: Archiv projektu Vikýře Play

Děti se v podkrovních prostorách Malostranské besedy mohou pěkně vyřádit.

Článek
Praha

Úprk na dvou kolech

Cyklistická akce pro rodiny i samostatné výletníky s názvem Evakuace na kole - cíl neznámý proběhne v sobotu od 9:30 v Praze. Sraz bude v 9:00 na Slunečním náměstí na Praze 13, hromadný start pak proběhne na témže místě. Všechny Jaroslavy čeká na trase překvapení. Více o akci čtěte zde.

Výstava určená všem smyslům

Expozice, určená k dotýkání a hraní, je vystavena od konce března v Malostranské besedě. Její hlavní částí je systém pěti podkrovních místností patřících jednotlivým oknům půdy. Jedno z míst u oken funguje jako kreslící a pozorovací stanoviště. Kromě výhledu do okolí chrámu svatého Mikuláše z perspektivy holubů poskytují tyto prostory kreativní výbavu v podobě různých zvukových, optických a kinetických nástrojů. Středová patrová věžička slouží jako pozorovatelna se závěsným nebo stojícím zvukovým nástrojem. Výstavu můžete kromě pondělí navštívit denně od 10:00 do 18:00. Tento týden je tu očekáván desetitisící návštěvník. Informace o vstupném najdete zde.

Středočeský kraj

Jízda na traktoru i vílí království

Velkou událost plnou různých zážitkových atrakcí chystá na sobotu pro rodiny s dětmi Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi. Ve spolupráci s Parkem Tři věže se uskuteční program od 10:00 do 16:00. Na své si přijdou muži, ženy, kluci i holky. K vyzkoušení bude jízda na traktoru či naučné stezky. Holčičky jistě zaujme vílí království s pokladem či oblíbená zumba určená pro všechny členy rodiny. Celý program si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Hračky, kam se člověk podívá

Příhodný název nese úplně nová expozice Muzea Jindřichohradecka pojmenovaná Letem hračkářským světem. Zdejší výstavní sál je naplněný hračkami z celého světa. Výstava tím zaujme především dětské návštěvníky. Více o návštěvních hodinách a cenách vstupného naleznete zde.

Plzeňský kraj

Předčasné pálení čarodějnic

Rej masek a lampiónový průvod doplní sobotní pálení čarodějnic v obci Radnice v okrese Rokycany. Na takzvanou Dienstbierovic louku se odejde v 18:15 od radnické kašny. Večer čeká účastníky občerstvení a samozřejmě i upálení čarodějnice. Informace k akci hledejte zde.

Karlovarský kraj

Račte dál do komnat hradu Ostroh

Na osmi hradech a zámcích Karlovarského kraje se koná série tematických pořadů. Cyklus je nazvaný Račte dál a je pro návštěvníky připraven každou dubnovou a květnovou sobotu. Veřejnost se na speciálních prohlídkách dozví vždy něco navíc. Tuto sobotu zve návštěvníky do svých kamenných komnat hrad Ostroh, kde se uskuteční od 15:30 představení Poslední poprava na Seebergu aneb Kat Karl Huss se loučí s profesí.

Ústecký kraj

Buřty, soutěže a zábava

Dům dětí a mládeže v děčínských Boleticích plánuje na sobotní odpoledne čarodějnický program. Bude se soutěžit například v hodu polenem i sedět u ohníčku při opékání buřtů. Zábava začne v 15:00. Dětské vstupné stojí 10 korun, dospělácký doprovod má vstup zdarma.

Liberecký kraj

Svět pohádkových postav na provázcích

Výstava loutek nazvaná Království za oponou v Galerii Belveder spadající pod Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou potrvá už jen do pátku 3. května. Veřejnosti je otevřená denně kromě pondělí v čase 13:00 až 17:00. Výjimečně bude návštěvníkům přístupná i na prvního máje. Expozice se od svého lednového zahájení dočkala až nečekaných ohlasů.

Královéhradecký kraj

Aprílové vstupné pro děti

Tento víkend je posledním, v němž můžete na zámku v Dětenicích využít vstupné zdarma pro děti do 12 let. Areál barokního zámku umožňuje také prohlídku parku i pivovaru. Vše o zámku a jeho expozicích najdete zde.

Pardubický kraj

Čím ošklivější, tím povedenější

Na výrobu čarodějnic se v sobotu v 15:00 zaměří dílna Muzea loutkářských kultur v Chrudimi. Každý, kdo se zapojí, si tu může za padesátikorunové vstupné vytvořit vlastní figurku děsivé čarodějnice, kterou v úterý 30. dubna může hodit do ohně.

Vysočina

Divadelní setkání s kouzelnými postavičkami

V sobotu v 10:00 začne v jihlavském Divadle Ježek představení Slet čarodějnic a pohádkových bytostí. Začne tak Ježkovo čarovné ráno, které dětem i rodičům připomene úterní pálení čarodějnic. Více o divadle najdete zde.

Jihomoravský kraj

Pohodové odpoledne s country a prasetem

Vinařství Nosreti chystá na sobotní odpoledne od 15:00 pohodový rodinný program s grilováním prasátka, ochutnávkou vín, živou country hudbou i skákacím hradem pro děti. Po setmění se zapálí vatra a všechno zlé se pomyslně spálí společně s čarodějnicí. Vše o akci hledejte zde.

Olomoucký kraj

Kovářská sobota na hradě

Hrad Helfštýn zpřístupní v sobotu veřejnosti Expozici uměleckého kovářství. Na oslavu otevření nové výstavy se tu na nádvoří uskuteční od 20:00 Noční kování. Hrad pak zavře své brány přesně o půlnoci. Více o programu akce naleznete zde.

Filmová strašidla

Víkendové prohlídky hradu Bouzov zpestří mezi 11:00 a 14:00 výstupy pohádkových čarodějnic. Z jakých pohádek je můžete znát, budete muset uhádnout. Možná vám v tom pomohou více pohádek znalé ratolesti. Bližší informace čtěte zde.

Zlínský kraj

Jarní výlet přírodou

Chřiby Cyrilometodějské — tak se jmenuje trasa, kterou mohou zájemci podniknout v sobotu od 9:00. Vyrážet se bude z ranče Vlčák, který leží na kraji přírodního parku Chřiby u obce Osvětimany. Cesta povede na místa, která jsou spjata s cyrilometodějskou tradicí a s příběhem hledání hrobu svatého Metoděje. Návrat povede přes Čertovy skály.

Moravskoslezský kraj

Čarodějné soutěžení

Sraz strašidel, mezi nimiž samozřejmě nesmějí chybět čarodějnice, se uskuteční v sobotu na hradě Štramberk už od 9:00. Čarovné soutěže pak začnou o dvě hodiny později. Vyprávět se tu budou také legendy o zdejším zámku. Vše o programu čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám