Hlavní obsah

V Norsku má vyrůst tunel pro velké lodě, první na světě

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečné proudy a proměnlivé počasí na poloostrově Stad se Norové rozhodli ošálit přímořským tunelem. Tím budou moci zatím jako jediným na světě proplouvat velké nákladní a dopravní lodě. Norská vláda věří, že tak předejde dalším smrtelným nehodám u pobřeží poloostrova.

Foto: Profimedia.cz

Grafický návrh plánovaného lodního tunelu na norském poloostrově Stad.

Článek

Nabízí se myšlenka, že tunel, který se norská vláda rozhodla vystavět v nejužším bodě poloostrova Stad, urychlí trasy lodní dopravy. Není tomu tak. Tato stavba má vzniknout především z bezpečnostních důvodů. Od 2. světové války se tu stalo přes 40 nehod, při nichž zemřelo více než 30 lidí.

Tunel, který se začne stavět nejdříve v roce 2018, má dosahovat výšky 45 metrů a jeho šíře by měla být 36 metrů. Délka vodní cesty tunelem skrze poloostrov bude 1,7 kilometru. Pozornost na sebe plánovaná stavba přitahuje především svojí unikátností, a to v tom, že tudy budou moci plout lodě o hmotnosti až 16 tisíc tun. V provozu by měl tunel být zhruba v roce 2022.

Rozpočet na výstavbu je odhadován v přepočtu asi na 5,5 miliardy korun. Norská vláda se rozhodla přispět částkou téměř 3,3 miliardy korun. Bude tedy nutné do projektu zapojit i další investory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám