Hlavní obsah

Karibský ostrov je na prodej za pět miliónů. V ceně jsou dům, čluny i bodavý hmyz

Novinky, Jakub Kynčl

Psal se červen roku 2008, když Brit Ian Usher úspěšně prodal v aukci na portálu eBay svůj život se vším všudy. Prodal domov, auto, ale i svou práci a dokonce i přátele. Chtěl začít znovu a zapomenout na bolestivý rozvod. Tehdy začal velký příběh, který stále nemá konec. Ushera totiž nenechají toulavé nohy delší chvíli na jednom místě.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž prodává v aukci svůj život na vlastním ostrově

 
Článek

Usher po rozvodu a úspěšném prodeji svého života sepsal 100 životních snů a cílů a pokusil se splnit si je v šibeničním časovém limitu sta týdnů. Úspěšně jich zvládl 93. Když dokončil "práci" na svém seznamu, rozhodl se, že by mohl být čas usadit se. Se svou novou kanadskou přítelkyní tak začal pokukovat po nějakém místu, které by ho uchvátilo. Netrvalo dlouho a stal se majitelem dvouakrového ostrova v Panamě. Po necelých dvou letech ale ostrov opět prodává a chce jít dál.

Foto: Caribbean Life 4 Sale

Domek, který nechal Usher na ostrově postavit.

Přesně čtvrt miliónu dolarů (necelých pět miliónů korun) si žádá Usher za ostrov, na kterém zvládl postavit velmi slušný domek. Ostrůvek se nachází v souostroví Bocas del Toro, nějakých 20 minut na motorovém člunu od panamské pevniny, nedaleko hranice s Kostarikou. Ostrov nyní prodává na doméně s názvem "Caribbean Life 4 Sale" (Karibský život na prodej).

O dřině na ostrově napsal knihu

Usher, který je původem z britského Darlingtonu, podle svých slov potřebuje další výzvu. Během magických 100 týdnů se například potkal s miliardářem a milovníkem adrenalinu Richardem Bransonem, zahrál si v hollywoodském filmu a naučil se pilotovat letadlo. Koupení ostrova a jeho zútulnění pak pro něj bylo prý až překvapivě velkou výzvou, kterou humorně popsal ve své knize Paradise Delayed (Ráj opožděn).

Foto: Caribbean Life 4 Sale

Jedno ze tří mol, která se na ostrově nacházejí.

Kompletní karibský život obsahuje ostrov s dřevěným domovem, který Usher společně s dělníky vystavil, tři motorové čluny a kánoe vydlabané ze stromů, na kterých může nový majitel obdivovat svůj ostrov zvenčí. Dům funguje na solární energii a na střeše jsou kolektory dešťové vody. Exotické ovoce roste přímo na ostrově a čerstvé ryby a mořské plody rozváží rybáři po ostrovech tak čerstvé, jak jen mohou být. Slepice prohánějící se mezi mangrovy pak zajišťují dostatečný přísun chemií nedotčených vajec. Stejně tak bude mít nový majitel na dosah výbornou potápěčskou a šnorchlovací lokalitu.

Život v tropech není jedna velká pohoda

Jak ale sám přiznává, ačkoli je život v tropech magický, souvisí s ním i určité problémy. Ostrov totiž nedisponuje písečnými plážemi, jak by si někdo možná mohl představovat. Obklopují jej mangrovy, které jsou chráněné zákonem a nesmí se vykácet. A kdyby se na něm nějakou dobu nepracovalo, velmi rychle znovu zaroste džunglí. Krádeže jsou v oblasti poměrně běžné a romantické západy slunce narušují tropické muchničky. Usher ale dodává, že nový majitel může jistě počítat s vřelým přijetím od místní komunity složené z místních Panamců, Indiánů a ex-Američanů, které už nebavil život v USA.

Foto: www.ianusher.com

Ian Usher si už většinu svých životních snů splnil, teď hledá další dobrodružství.

"Cesta do Panamy za startem nového života byl znovu velký krok do neznáma. Život tam se ale stal jednoduchým a pohodlným. Je to krásné místo, ale už mě opět svrbí cestovatelské nohy. Mám ještě dlouhý výčet míst, která bych chtěl vidět. A to není možné, pokud se válím v houpací síti na terase a ucucávám margaritu," dodal Usher, který po prodeji ostrova plánuje koupit plachetnici a objevovat krásy Karibiku.

Anketa

Lákalo by vás žít na osamoceném ostrůvku v Karibiku?
ano
80,6 %
ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 10582 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám