Hlavní obsah

Lodě na vodě letos přivezly i vodní formule

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Pátý ročník výstavy Lodě na vodě byl za nadšené asistence slunečných paprsků zahájen ve středu dopoledne. Mezi Železničním a Palackého mostem po obou březích Vltavy se letos předvede 120 vystavovatelů. V neděli uzavřou řeku formule, které se v Česku ukážou poprvé.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Marina plná lodí, která vyrostla na obou březích Vltavy, tu bude až do neděle.

Článek

Letošní ročník akce Lodě na vodě s rekordním počtem vystavovatelů, kteří zaplnili plochu 18 000 metrů čtverečních, přichází hned s několika novinkami. Kromě tradiční ukázky nejnovějších modelů lodí tu budou k vidění malé sportovní čluny i velké námořní plachetnice či luxusní motorové jachty a také bazar lodí, člunů a příslušenství.

K letošní slavnosti milovníků lodí se přidala i výstava karavanů. Veletrh karavanů v Praze najdou zájemci na smíchovské straně. Kromě toho se pořadatelé letos mnohem více zaměřili na doprovodný program, a to hlavně pro děti. Budou zde pořádány besedy, závody, exhibice, přehlídky, samozřejmostí jsou i zkušební jízdy, které většina vystavovatelů na svých strojích umožňuje ve vymezeném sektoru.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Akce Lodě na vodě bude celý víkend představovat jednu z pražských atrakcí určených pro celou rodinu.

Malí námořníci se mohou vyřádit při závodech modelů lodí na ovládání, vyzkoušet si výukové trenažéry a dokonce i ovládání skutečných motorových člunů a juniorských plachetnic. V nově vzniklé marině, která zmizí až s úderem páté hodiny v neděli odpoledne, návštěvníci najdou i stany s námořnickým příslušenstvím a oblečením, také ovšem s vířivkami a postelemi.

Zakončení akce bude velkolepé

Návštěva výstavy stojí platící zájemce v sobotu a neděli 150 korun a vstupné pro rodinu se dvěma dětmi vyjde na 350 korun. Kromě koupě lodě, třeba i jen trochu otřískané, si zde mohou návštěvníci vodní vozítka prohlédnout, najmout (a to i loď pro osm osob, kterou lze řídit i bez kapitánských zkoušek) nebo rovnou vyzkoušet. To platí dokonce i pro třináctimetrovou motorovou jachtu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Při pohledu na Vyšehrad tento týden odvádějí pozornost desítky lodí přistavěných na nábřeží.

Hlavním tahákem loďařské výstavy jsou takzvané vodní formule, kterým bude v neděli bez výjimky patřit úsek Vltavy mezi Palackého a Železničním mostem.

„Budou se tradičně konat závody extrémních katamaránů třídy Tornádo. Oblíbené jsou také jízdy dračích lodí, kterých se budou moci účastnit také vybraní návštěvníci. Nebude chybět ani exhibice osmiveslic, rekreačních motorových člunů, skútrů nebo vznášedel. Třešničkou na dortu pak bude premiérové představení formulí, tedy kluzáků kategorie 0, jejichž maximální rychlost se blíží ke dvěma stům kilometrů v hodině,“ řekl Právu jachtař David Křížek, který je patronem výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám