Hlavní obsah

Turistovi hrozí vězení za sbírání kamínků z pláže

Novinky, Jakub Kynčl

Třicetiletý americký turista Jason Dement z města Purvis v Mississippi si v Turecku zadělal na pořádné potíže. Bezpečnostní pracovníci na letišti v Antalyi ho totiž po prozkoumání zavazadla zadrželi, nařídili mu setrvání v zemi a obvinili ho z pokusu propašovat "historické artefakty" ze země.

Foto: Profimedia.cz

Sbírání kamenů z pláže muži pořádně zavařilo. Ilustrační foto

Článek

Jason Dement uvedl, že on i jeho žena Sheila často sbírají předměty, které najdou na pláži, jako suvenýry domů. Zatčení vyvolaly prý zejména dvě věci – asi 13centimetrový předmět cihlové barvy, který mohl být kusem staré zdi, a trojúhelníkový kousek mramoru, který podle muže musel pocházet z nějaké moderní budovy a neměl na sobě žádný vyrytý nápis.

"Ty kameny, které jsme si vezli, pocházejí všechny z obyčejné pláže, okolo které nebyly žádné starobylé ruiny," uvedl Jason Dement pro agenturu AP ze svého hotelu v Antalyi, kde čeká, jak s ním turecká policie naloží.

Američanův právník uvedl, že má Turecko striktní zákony ohledně pašování historických předmětů a definice toho, co je za ně považováno, je velmi neurčitá. Maximálním trestem za tento prohřešek je dvanáctileté odnětí svobody.

Hodnotu kamení vyhodnotí expert

Muž, který dříve pracoval jako voják a veřejný zaměstnanec na americké vojenské základně Katterbach v Německu, již požádal o pomoc v souvislosti s úhradou nákladů, které vznikly prodloužením jeho pobytu v Turecku.

"Soudce čeká na oficiální verdikt muzejního historika, který posoudí opravdovou hodnotu 'artefaktů'. To bude mít obrovský vliv na to, co se bude dále odehrávat u soudu," uvedl Američan na svém blogu, který si kvůli svému zadržení založil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám