Hlavní obsah

Nejlepší letiště světa je v Singapuru, Letiště Václava Havla si pohoršilo

Novinky, Jakub Kynčl, Klára Fischleinová

Celkem 12 miliónů cestovatelů ze 108 zemí rozhodlo v anketě organizované společností Skytrax, že nejlepším letištěm pro rok 2013 je singapurské letiště Changi, které po osmi letech přerušilo vítězné tažení letiště Incheon v jihokorejském Soulu. Letiště Václava Havla si pohoršilo a sestoupilo z 54. příčky v roce 2012 na letošní 61. pozici.

Foto: Archiv Singapore Changi Airport

Letiště Changi v Singapuru

Článek

Za singapurským a korejským letištěm se umístil první evropský zástupce - amsterodamské letiště Schiphol v Nizozemsku, které si oproti loňsku o pozici polepšilo. Na bramborovou příčku naopak kleslo mezinárodní letiště v Hong Kongu. Pátou pozici si pak podrželo hlavní letiště v čínském Pekingu.

Foto: Archiv Amsterdam Schiphol Airport

Amsterodamské letiště Schiphol

V letošním ročníku prestižní ankety si nejvíce polepšilo istanbulské Atatürkovo letiště, které se z 57. pozice dostalo na 32. příčku. Nejvíce si naopak pohoršilo letiště Shanghai Pudong International, které spadlo z 32. příčky na 59.

Foto: Archiv Atatürk Airport

Letiště Atatürk v tureckém Istanbulu

Cena udělovaná za nejvíce vylepšené letiště pro rok 2013 však Turkům utekla. Ačkoliv si německý Frankfurt polepšil jen o čtyři příčky (z 15. na 11.), celkově byl vyhodnocen jako letiště, které udělalo v loňském roce největší pokrok. Atatürkovo letiště pak skončilo druhé, třetí se umístil londýnský Gatwick.

Ve službách vítězí Asie

Nejlepšího servisu se dostává lidem na asijských letištích, která ovládla první trojici. Zvítězilo jihokorejské letiště Incheon, následované tokijským letištěm Haneda a singapurským letištěm Changi. Z evropských letišť skončil nejlépe Curych - pátý.

Foto: Archiv hotel Regal airport

Hotel Regal airport v Hong Kongu

Hodnotily se mimo jiné i nejlepší letištní hotely světa. Vyhrál hotel Regal Airport v Hong Kongu, který byl následován hotelem Langham Place v Pekingu a katarským hotelem Oryx Rotana v Dóhá. Nejlepším evropským hotelem se stal hotel Kempinski v Mnichově, který obsadil čtvrtou pozici.

Nejlepší letiště světa pro rok 2013
Pořadí v roce 2013Název letištěPořadí loni
1.Letiště Changi - Singapur2.
2.Letiště Incheon - Soul1.
3.Letiště Schiphol - Amsterodam4.
4.Letiště v Hong Kongu3.
5.Hlavní letiště v Pekingu5.
6.Mnichovské letiště6.
7.Curyšské letiště7.
8.Mezinárodní letiště ve Vancouveru9.
9.Tokijské letiště Haneda14.
10.Letiště Heathrow v Londýně11.
61.Letiště Václava Havla54.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám