Hlavní obsah

Největší jachta světa bude brázdit moře rekordní rychlostí

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod názvem Projekt Azzam se posledních několik let skrývala výstavba gigantické soukromé jachty, která byla dokončena začátkem dubna a je aktuálně pokládána za největší a nejrychlejší na světě. Její prozatímní domovinou je Německo, podle dostupných informací poputuje do Saúdské Arábie.

BEZ KOMENTÁŘE: Na palubě jachty Azzam vypadají lidé jako mravenci

 
Článek

Ještě donedávna bylo vrcholem jachtařského luxusu obří plavidlo Romana Abramoviče, majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea. Jeho Eclipse (v překladu Zatmění) měří 164 metrů, zbrusu nová jachta Azzam dosahuje délky 180 metrů.

Zároveň Azzam ohromuje veřejnost i odborníky svojí rychlostí. Díky síle 94 tisíc koní by měla jachta dosáhnout rychlosti až 56 kilometrů v hodině, v čemž zatím ve své kategorii také nemá konkurenci. Během jízdy si hosté budou moci užít maximálního luxusu. K dispozici budou mít kromě jiného i soukromé kino, bazén, saunu, taneční sál i fitness prostor.

Foto: Profimedia.cz

Jachta Azzam vybavená luxusním interiérem dala přepravcům pořádně zabrat. Do většiny přístavů se totiž nevejde.

Tajemný miliardář

Menší nevýhodou aktuální královny soukromých jachet je fakt, že se nevejde do řady přístavů. Ovšem oblíbené destinace boháčů, jakými jsou například Francouzská riviéra či Monako, jsou připraveny i na jachtu, jakou je Azzam.

Nejzajímavější čísla jachty Azzam

Objem nádrže je 1000 litrů.

Její cena byla stanovena na 440 miliónů liber (víc než 13 miliard korun).

Návrh vnitřního designu, který vytvářel francouzský designer Christophe Leoni, zabral 12 měsíců.

Pro hosty bude připravených 50 luxusních apartmá.

Stavba lodi trvala tři roky.

Na palubě by měla být zaměstnána padesátičlenná posádka.

Hlavní sál lodi měří do délky 29 a do šířky 18 metrů.

O tom, pro koho se tento mořský palác stavěl, se zatím spekuluje. Média nejčastěji zmiňují královskou rodinu Saúdské Arábie. Například britský deník Daily Mail uvedl, že podle některých zdrojů by majitelem jachty mohl být saúdský princ Al-Valíd bin Talál. Oficiální informace o vlastnictví Azzamu je ale zatím přísně střežená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám