Hlavní obsah

Zemská výstava propojí Čechy a Rakušany

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společná jihočeská a hornorakouská přeshraniční Zemská výstava Dávné stopy - Nové cesty, která začne už příští týden ve středu ve Freistadtu, se bezesporu stane jednou z významných atrakcí letošní turistické sezóny na obou stranách šumavské hranice.

Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov bude jedním z měst, která odhalí své poklady v rámci Zemské výstavy.

Článek

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer v úterý na českobudějovickém setkání s novináři uvedl na adresu Zemské výstavy Dávné stopy - Nové cesty: „Ta letošní bude v pořadí už devětadvacátá, ale z hlediska našeho partnerství s jižními Čechami je jedinečná.“

Zdůraznil, že když se v roce 1965 měla zemská výstava svou premiéru, nikdo z pořadatelů si ani v těch nejodvážnějších snech nepředstavoval, že o necelých 50 let později se na ní budou moci podílet čeští sousedé a železná opona bude patřit minulosti.

Výstava si tak dává za cíl zbořit v hlavách a srdcích pomyslné bariéry z minulosti. Rakušané na ní prezentují dvě z nejkrásnějších měst Horních Rakous — Freistadt a Bad Leonfelden. Ve Freistadtu restaurovali v rámci výstavy 250 let starý městský pivovar a v Bad Leonfeldenu historický městský špitál a přiléhající Eiblovy domky, které budou moci návštěvníci obdivovat v plné kráse.

Foto: Profimedia.cz

Rakušané se pochlubí krásami historického a malebného Freistadtu.

Očekávají se desítky tisíc návštěvníků

Jihočeši zase nabízejí pohled do Vyšebrodského kláštera, kde se rovněž psaly dějiny, a hlavně pak do Českého Krumlova se spoustou unikátních památek, mimo jiné židovská synagoga, klášter či muzeum fotografie.

„Nejde jen o prezentaci jižních Čech a Horních Rakous, ale také o prezentaci nově vznikajícího evropského regionu Dunaj - Vltava. Je vyústěním společného soužití Čechů a Rakušanů na Šumavě,“ řekl Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola. Vysvětlil, že nevznikla během několika týdnů či měsíců, ale odborníci, historici i umělci na ní pracovali několik let. Věří, že se stane prvním velkým společným projektem, který přiláká minimálně desetitisíce, ne-li statisíce návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám