Hlavní obsah

Tipy na víkend: Skočte do bazénu bez plavek, na výstavy či ukázku zbraní

Novinky, Klára Fischleinová

S přibývajícími stupni na venkovním teploměru se rozmáhají venkovní akce v areálech hradů, zámků i na náměstích měst. Tento víkend čekají milovníky vín další degustační příležitosti, stejně tak se ale nebudou nudit ani fandové umění či filmu. Specialitou je další večer určený naháčům ve Valašském Meziříčí.

Foto: Archiv Galerie hlavního města Prahy

Zvučná umělecká jména stejně jako ta neznámá a zapomenutá si přečtete na lištách s autory na nové expozici pražského zámku Troja.

Článek
Praha

Zavzpomínejte na dětství

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze prodloužilo svoji výstavu Angličáků až do neděle 21. dubna. Ještě dva víkendy tedy máte možnost melancholicky zavzpomínat na dětství prožité s kovovými miniaturními modely aut. Více informací o tomto fenoménu čtěte zde.

Trojský zámek plný plastik

Výstavní expozice zahájená 3. dubna v prostorách zámku Troja ukazuje návštěvníkům příběh secesní plastiky. K vidění jsou díla umělců Josefa Václava Myslbeka i jeho nejvýznamnějších žáků, mezi něž patří třeba Josef Mařatka, Quido Kocian nebo Bohumil Kafka. Výstava nabízí náhled na různé autorské „rukopisy“ více či méně známých umělců. Zhlédnout tyto exponáty bude možné do 3. listopadu. Více informací naleznete zde.

Sobotní koštování

Zlatý had, restaurace spojená s vinárnou, nabízí v sobotu ochutnávku čtyř speciálních jídel zároveň s degustací pěti vín. Labužnický program bude zahájen v 19:00. Více o sobotním jídelníčku hledejte zde.

Středočeský kraj

Tajemství věže se třemi zvony

Protože na středu 18. dubna připadá Mezinárodní den památek, uskuteční se tento víkend v Sázavském klášteře speciální program. Ten se bude týkat gotické věže se třemi zvony, v jejímž příběhu se ukrývá řada tajemství. Připraveno je celkem deset prohlídek, na něž je nutná předchozí rezervace. V rámci těchto mimořádných prohlídek se bude návštěvníkům promítat dokumentární film v klášterním sklepení. Další informace čtěte zde.

Karlštejn ptačíma očima

V arkádách Císařského paláce hradu Karlštejn je od začátku do konce dubna veřejnosti k dispozici výstava, na které si návštěvníci mohou hrad prohlédnout tak, jak ho tolik neznají — z výšky. Vystavované fotografie totiž byly pořízeny z balónu. Zbytek informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Film o zázračném muži

Plánský biograf v sobotu promítne od 13:00 do 19:00 (včetně dvou přestávek) trojdílný film o světoznámém léčiteli Brunovi Gröningovi. Ten vyléčil tisíce lidí a odmítal připustit, že existuje nevyléčitelná nemoc. I diváci u filmu prý zažívají zvláštní naplnění energií.

Plzeňský kraj

Cesta od vína k vínu

Degustace a procházka historickým jádrem města čeká ve Spáleném Poříčí na účastníky akce s názvem Od vína k vínu. Ta se uskuteční v sobotu už od 13:00 a nabídne ochutnávku až 40 druhů vín. Zbylé informace dohledáte zde.

Karlovarský kraj

Humorná výstava ve Varech

Díla dvou kreslířů Mirka Vostrého a Míry Štichy představí v expozici s názvem 15 let kresleného humoru Obchodní centrum Fontána v Karlových Varech. Výstava potrvá do 25. dubna. Kromě humoru mohou návštěvníci sobotní akce zažít také líčení, živou hudbu, netradiční vlasovou show i ukázky letošních jarních trendů. Tříhodinová událost bude zahájena v 15:00.

Ústecký kraj

Degustační Litoměřice

Kdo si může užít prodloužený víkend, ať zavítá už v pátek v 10:00 na zahájení 11. ročníku akce Vinařské Litoměřice. Celodenní program bude ovšem pokračovat až do sobotního večera, proto by páteční hosté měli šetřit síly. V průběhu prvního víkendového dnu budou navíc na programu doprovodná témata jako „víno a zdraví“ nebo „víno a pokrmy“. Vše akci najdete zde.

Liberecký kraj

Ze života průvodce

Více o nesnadném zaměstnání průvodce se dozvědí účastníci speciální sobotní prohlídky na hradě Grabštejn. Ta je určená nejen případným zájemcům o průvodcovské řemeslo, ale také široké veřejnosti. Prohlídka s výkladem trvá hodinu a půl. Více informací čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Oslavy vína v dobové atmosféře

Historické kostýmy, ochutnávka vín z celé ČR, vinařský jarmark a zábavný program čeká od 10:00 účastníky sobotní akce Valdštejnské slavnosti vína v areálu hradu a zámku Staré Hrady. Více o události čtěte zde.

Pardubický kraj

Ve jménu motorek

Od 3. do 30. dubna mají všichni aktivní i pasivní motorkáři možnost navštívit svitavskou galerii Kubika a její expozici motocyklů-youngtimerů Triumph spojenou s obrazy na motivy motorismu. K vidění bude kromě jiného také snad už tradiční kontrast žena a motocykl. Bližší informace hledejte zde.

Vysočina

Ukázka ženské zručnosti

Muzeum Vysočiny Jihlava poskytlo pobočce v Telči expozici pojmenovanou Šikovné ruce žen - Horácká výšivka. Obdivovat lidové umění může veřejnost od středy 10. dubna. Vždy od úterý do neděle bude expozice přístupná až do 26. května. Veškeré informace naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Zimní čarování

I po nástupu jara letos ovládá počasí zima. Právě na toto mrazivé roční období je zaměřena tišnovská výstava snímků amatérského fotografa Milana Ferova. Zahájení je naplánované na neděli. Více informací hledejte zde.

Olomoucký kraj

Pětkrát jinak v Pavlovicích

Tento víkend je ve Velkých Pavlovicích nabitý akcemi. Hned v pátek se tu v 19:00 v Ekocentru Trkmanka chystá beseda u cimbálu s přehlídkou vín. Ta následuje po Kontrakční výstavě začínající na tomtéž místě v 16:00 a určené odborné veřejnosti stejně jako milovníkům vína.

V sobotu bude v 9:00 zahájena na náměstí u radnice cyklistická akce s názvem Jarní šlapka. Na 50. výstavu vín s přehlídkou těch oceněných jste v sobotu zváni v 10:00 do Vinných sklepů Františka Lotrinského. Kdo by měl chuť podniknout v sobotu něco jiného, může se zúčastnit od 8:00 Dne zahradní techniky v areálu za sokolovnou. Bližší informace k akcím naleznete zde.

Zlínský kraj

Díla zvířecích umělců

Pomoci psům z útulku se snaží netradiční dubnová výstava otevřená začátkem měsíce v Městském divadle Zlín. Kromě děl vytvořených rukama lidských umělců jsou tu k vidění také výtvory psích šikulů. Více o zvláštní výstavě se dočtete zde.

Osušky povoleny, plavky zakázány

V sobotu se od 20:00 do 23:00 koná v aquaparku ve Valašském Meziříčí akce nazvaná Noc naturistů. Nic pro ostýchavé. Ručník si s sebou k bazénu vzít můžete, plavky ale nechte doma. Celý program akce samozřejmě nespočívá jen v nahotě. Chystají se plavecké závody, vodní zorbing, malování na tělo i dětské soutěže. Vše o Noci naturistů hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Hradní ukázka palných zbraní Pánové, přemluvte partnerky, aby s vámi o víkendu vyrazily na hrad Sovinec. V rámci osvěty ve vývoji vojenských palných zbraní totiž budete moci zhlédnout napínavé šarvátky a souboje s meči i palcáty. Akce se koná v sobotu i v neděli. Bližší informace o programu naleznete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám