Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na noc do knihovny nebo na pozdní vítání jara

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvídavým dítkům se tento víkend nabízí interaktivní lesní expozice Stromy jako domy, kde si vyzkouší například svoji znalost zvířat. A sportovně aktivním rodinám jaro otevírá možnosti trávení volna pod širým nebem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Z pátku na sobotu se dětem nabízí hned na několika místech přespání v knihovně. Ilustrační foto

Článek
Praha

Kreativní reakce na umění

Pětihodinová víkendová dílna v Galerii hlavního města Prahy je určena rodinám s dětmi i samostatným účastníkům. Zájemce povede k poznání klasických i netradičních technik z oblasti kresby, malby, fotografie či prostorové tvorby a dalších uměleckých disciplín. Workshop vede k bezprostřední reakci na představená umělecká díla. Fantazii se meze nekladou. Bližší informace hledejte zde.

Víkend pro nadané

Speciální aktivity čekají na zvídavá a bystrá dítka v rámci objevitelského víkendu v Praze. Připraveny jsou poznávací i pohádkové hry pro několik věkových kategorií. Něčemu přiučit se mohou i rodiče. Více o objevitelském víkendu se dočtete zde.

Středočeský kraj

Noc malých knihomolů

Jestli máte doma vášnivého čtenáře, pošlete ho z pátku na sobotu přespat do dobříšské Městské knihovny. Tam čeká děti speciální program a možnost strávit první víkendovou noc takřka mezi regály a policemi. Bližší informace o knihovně naleznete zde.

Jihočeský kraj

Rodičovské závody

Otestujte svoji fyzičku v závodu ve sportovní chůzi s kočárkem. Například Areál Vodník ve Vimperku bude v neděli od 15:00 tím správným terénem. Ať už bude závodit kdokoliv, akce se může účastnit celá rodina. Více informací čtěte zde.

Plzeňský kraj

Skvostné kraslice z dílen mistrů

Dům historie Přešticka si vypůjčil od Asociace malířek a malířů kraslic ČR neuvěřitelných 800 těch nejpovedenějších velikonočních kraslic. Do nedělní 17. hodiny si je můžete přijít prohlédnout a připomenout si tak nedávné velikonoční svátky. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Lampióny i rachejtle

Tradiční Filipojakubský lampiónový průvod zpestří sobotní večer v Chebu. Účastníci průvodu se sejdou ve 20:00 na náměstí krále Jiřího z Poděbrad a zamíří k areálu Krajinky. Tam se o hodinu později uskuteční ohňostroj. Více hledejte zde.

Exponáty, na které se může sahat

Interaktivní poučná expozice nazvaná Stromy jako domy se od čtvrtka až do 9. června usadí v prostorách Muzea Sokolov. V rámci této přírodovědné výstavy si malí návštěvníci mají možnost vyzkoušet například hmatovou hru, při níž testují svoji znalost lesních plodů. Dále se snaží uhádnout zvířata podle zvuků. Další informace čtěte zde.

Ústecký kraj

Duchcov plný překvapení

Zámek Duchcov naplánoval pro své návštěvníky na neděli speciální program. Od 14:00 tady začne zámecký karneval společně s oživlými prohlídkami koncipovanými především pro děti. Vše o akci s názvem Casanova se baví naleznete zde.

Liberecký kraj

Něco pro kluky

Tatínky a jejich syny jistě zaujme výstava s atraktivním názvem Pocta japonskému meči. Desítky exponátů v Severočeském muzeu v Liberci vytvářejí neopakovatelnou atmosféru doplněnou fakty a příběhy japonského zbrojířství. Více o výstavě čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Toulky Krkonošemi

Jestli se do 14. dubna chystáte vyrazit směr Krkonoše, nezapomeňte se zastavit alespoň na chvilku ve Vrchlabí, kde je do konce příštího týdne otevřena výstava Novodobá architektura Krkonoš. Ta ukazuje změny a vývoj ve zdejší architektuře v průběhu minulých sta let. Bližší informace hledejte zde.

Pardubický kraj

Noclehárna v knihovně

Do akce Noc s Andersenem se zapojí kromě dalších knihoven také ta v Letohradu. Přespat tu z pátku na sobotu mohou děti od 7 do 12 let. Připraven pro ně bude nabitý večerní program. Více informací čtěte zde.

Vysočina

Michal k snídani

Vtipálek Michal z Kouzelné školky zavítá o víkendu na Vysočinu. Konkrétně malé diváky pobaví v sobotu od 10:00 ve Žďáru nad Sázavou. Prostor mu k tomu poskytne zdejší budova kina. Více informací o vystoupení hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Rozkvetlá výstava

Prostřeno květinami — tak je nazvaná expozice, kterou zájemci mohou vidět už pouze do neděle v prostorách reprezentačních sálů zámku Bučovice. Letošní jarní vykvetlá výstava se nese v duchu stolování. Vše o události čtěte zde.

Olomoucký kraj

Zámecké vítání jara

Přestože počasí tomu moc nenapovídá, jaro už je v rozpuku. Uvítat se ho rozhodli organizátoři jarní slavnosti na Plumlovském zámku. Ty začnou v sobotu v 17:00 a skončí po 20:00 divadelním ztvárněním Pašijí. Dětské účastníky zaujme v rámci programu nejspíš hlavně tvořivá dílna a dvoreček se živým zvířectvem.

Zlínský kraj

Letadla na zámku

Barokní zámek Holešov vystaví na dva týdny desítky modelů letadel různých velikostí. Vernisáž se uskuteční v sobotu v 10:00. Vstupné na výstavu se pohybuje od 20 do 40 korun. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Výlet pod Himálaj

Indii, Tibet, Nepál a Bhútán představuje v celé kráse tematická expozice Šangri-la umístěná v Pavilónu C v areálu ostravského výstaviště Černá louka. Exponáty a fotografie představují nejen nespoutanou vysokohorskou přírodu, ale také život v údolích a odlišnou kulturu těchto pro nás vzdálených končin. O víkendu lze výstavu navštívit vždy od 10:00 do 18:00.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám