Hlavní obsah

Hrady a zámky letos vstupné nezvyšují

Právo, Novinky, mhr, ape, lž, tr

Na většině českých a moravských hradů a zámků začala o velikonočním víkendu hlavní turistická sezóna. Příznivou zprávou pro milovníky historie je, že téměř nikde se ve srovnání s loňským rokem nezvýšilo vstupné.

Foto: Právo

Novou sezónu na hradě Bouzov přivítaly pohádkové bytosti.

Článek

Platí to například o hradech a zámcích v Olomouckém kraji. Vstupné je stejné jako loni. Například hrad Bouzov na Olomoucku otevřeli o víkendu skřítkové, kteří se postarali o tradiční jarní větrání hradu. „Hlídalky, Studníčka, Sklepníčka, Meluzínku, Ohniváčka, Naschválníčka či postavy zosobňující jaro a zimu mohli návštěvníci spatřit na jedné z prohlídkových tras,“ řekla Právu bouzovská kastelánka Zuzana Šulcová.

Navzdory přívalům sněhu otevřeli na Velikonoce i na šumavském Kašperku. "Sezónu jsme zahájili tento víkend, kdy jsme měli na hradě paradoxně více sněhu než o zimních prohlídkách. Návštěvníci se přišli podívat na prohlídku Život na hradě, dále na šumavské řemeslníky a také na velikonoční představení šašků. Navzdory počasí byla návštěvnost poměrně vysoká. Vstupné jsme pro letošní rok nezvyšovali," řekl Novinkám kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.

Foto: Aleš Honus, Právo

Turisté si prohlížejí historickou parní turbínu.

Husté sněžení zkomplikovalo zahájení turistické sezóny na hradě Buchlov na Uherskohradišťsku. Kvůli přívalům sněhu byl v neděli jeden z nejkrásnějších moravských hradů zavřen a musel být zrušen i pondělní velikonoční program.

Hrady a zámky otevřel s loňskými cenami Národní památkový ústav rovněž v Jihomoravském kraji. Sněžení zkomplikovalo začátek sezóny pouze na hradu Pernštejn v okrese Brno - venkov. Průvodci nevodili návštěvníky strmým venkovním schodištěm do hladomorny, nechodilo se ani na věž. Na zámku v Miloticích na Hodonínsku předváděli, jak největší křesťanské svátky slavila rodina posledních majitelů – Seilern-Aspang.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zámek Ratibořice

V sobotu zahájila turistickou sezónu i řada památek v Ústeckém kraji. Návštěvníci mohli letos poprvé vyrazit na prohlídku desítky objektů Národního památkového ústavu v regionu. Zámek Jezeří na Mostecku zahájil sezónu velikonoční výstavou liturgických oděvů v zámecké kapli, tradiční akce s netradičním probouzením zámku s názvem Otevírání okenic se v sobotu uskutečnila na zámku ve Velkém Březně na Ústecku. Otevřely se i soukromé památky, slavnostní zahájení provozu připravil hrad Střekov patřící Martinu Lobkowiczovi. Vstupné u všech památek zůstalo stejné jako loni.

Také na památkách severovýchodních Čech začala na Velký pátek turistická sezóna. Ne však na všech. Kvůli sněhu a ledovce si památkáři nedovolili zpřístupnit hrad Bezděz a Trosky v Českém ráji. Na poslední chvíli se k nim přidaly i Litice na Orlickoústecku.

Přes dvě stovky turistů si o prodlouženém víkendu našly cestu do nejnavštěvovanější památky hradeckého regionu – na zámek Ratibořice a do Babiččina údolí. „Chladné počasí se ale na zájmu lidí podepsalo. A mnozí nejprve telefonovali, aby se ujistili, že nepojedou zbytečně. A jestli slavíme Velikonoce, nebo spíš advent,“ prozradil s úsměvem kastelán Ivan Češka. Na žádném z 18 památkových objektů sychrovské územní památkové správy, kam patří státní hrady a zámky v Hradeckém, Libereckém a Pardubickém kraji, se letos nezvýšilo vstupné.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Bezděz

I přes nepříznivé počasí vyrazilo na první prohlídkovou trasu českokrumlovského zámku v sobotu přes 1400 návštěvníků. „Zajímali se také o novinky, jakou jsou proměna renesančních pokojů pro pohodlnější bytí Viléma z Rožmberka a jeho choti Polyxeny z Perštějna dle zvyků konce 16. století nebo také nový kabinet vědy a kuriozit,“ vysvětlil Právu kastelán státního hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko.

Dále zmínil, že zámek má v letošní sezóně proti loňsku vstřícnější vstupné do expozice zámeckého barokního divadla a výhodnější rodinné vstupné k návštěvě Hradního muzea a věže. „Oproti roku 2012 ušetříte, při prohlídce zámeckého divadla s českým výkladem až 50 korun. Myslím, že jsou to výrazné slevy a hlavně také odklon od tendence z minulých let, kdy památky své ceny zvyšovaly,“ dodal Slavko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám