Hlavní obsah

Hrozba dovolené na pláži plné odpadků se nevyhýbá ani Chorvatsku

Novinky, Klára Fischleinová

Při výběru lokality dovolené v Chorvatsku se rekreanti rozhodují, zda jet na oblázkovou či písčitou pláž a jestli navštívit spíše rušné město nebo klidnou vesnici. Dalším kamenem úrazu je hodnocení čistoty pláží. Ta závisí na lokalitě, termínu dovolené a tak trochu i na štěstí. Obec Seget Donji je ve směru čistoty pláží některými návštěvníky kritizovaná.

BEZ KOMENTÁŘE: Obec Seget Donji čelí každoročně náporu tisíců turistů. Najít klidnou a čistou pláž vyžaduje výlet do okolí

 
Článek

Na obec Seget Donji nedá řada turistů dopustit. Každoročně sem jezdí velké množství Čechů i Slováků. Jejich spokojenost se zdejší dovolenou se ale diametrálně liší. Někteří si pochvalují oblázkové pláže, pozvolný vstup do moře i příjemné obyvatele, jiní by na dovolenou zde nejraději zapomněli.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Seget Donji se rozprostírá jen několik kilometrů od starobylého přístavního města Trogir. Ten leží necelých 27 kilometrů od Splitu. Seget Donji nabízí pláže se strmým i pozvolným vstupem do moře, výhradně oblázkové a kamenité. Obvykle jsou lemované borovým lesem.

Málo odpadkových košů

Podobně, jako jsou turisté zklamaní ze studené a kanalizací znečištěné vody u Omiše, si v obci Seget Donji stěžují diskutéři na cestovatelských portálech na nepořádek způsobený nedostatkem odpadkových košů. Rekreanti tak nechávají vše, co by normálně vyhodili, přímo na pláži, což k uvolňujícímu zážitku z dovolené příliš nepřispívá.

Pokud budete mít smůlu, může se stát, že při odpoledním koupání budete na pláži kličkovat mezi plechovkami, nedopalky od cigaret a dalšími pozůstatky přítomnosti ostatních rekreantů. U břehu lze pak někdy na odpadky narazit i ve vodě. Riskantní jsou podle diskutérů, kteří oblast navštívili, především větší a frekventované pláže v Seget Donji.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na vesničku Seget Vranjica při soumraku.

Klidnější a čistší koupání lze najít dál od Medeny. Na trochu vzdálenějších plážích je podstatně méně rušivých elementů, což upřednostňují mimo jiné rodiny s dětmi. Jednou z možností je koupání v blízké vesničce Seget Vranjica. Tam se odpadkům vyhnete, ale místo pozvolného osmělování na mělčině je třeba počítat s často strmým vstupem rovnou do hlubší vody. Infrastruktura je v obci Seget Donji vhodná jak pro cesty pěšky, tak i k popojíždění autobusem nebo autem.

Anketa

Jste obecně spokojeni s čistotou chorvatských plaží?
ano
35,6 %
ne
9,9 %
do Chorvatska nejezdím
54,5 %
Celkem hlasovalo 7636 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Makarská riviéra: Nedotknutelná česká modla

Prosluněná Makarská riviéra patří jednoznačně mezi nejfrekventovanější dovolenkové destinace v Chorvatsku. Nabízí nejen rozlehlé pláže a koupání, ale také...

Výběr článků

Načítám