Hlavní obsah

Největším zvonem katedrály Notre-Dame je šestitunová Marie

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Minulý víkend se před pařížskou katedrálou Notre-Dame sešly tisíce lidí, aby obdivovaly výrazné tóny devíti nových zvonů. Chlouba francouzské metropole je dostala už začátkem letošního února k příležitosti 850. výročí počátku výstavby katedrály. V premiéře zvony zahrály v sobotu 23. března, tedy den před Květnou nedělí, která zahajuje Svatý týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proslulá katedrála Notre-Dame v Paříži dostala nové zvonyVideo: Reuters

 
Článek

K Emmanuelovi, 330 let starému zvonu katedrály Notre-Dame v Paříži, přibylo minulý týden devět dalších zvonů. Vystřídaly čtveřici zvonů z poloviny 19. století, které už byly podle odborníků rozladěné, a tak skončily ve skladu. Devět nových bylo objednáno ke slavnostnímu výročí uplynulých 850 let od předpokládaného položení základního kamene katedrály v roce 1163.

Všechny zvony významné notredamské katedrály nesou jména světců či uznávaných osobností katolické církve. Největší z nich váží 6,5 tuny, má průměr 2 metry a jmenuje se Marie podle patronky této katedrály. Obrovský zvon přicestoval z nizozemského Astenu, kde byl vyroben, na rozdíl od ostatních odlitých v Cornille Havard v Normandii.

Po opravách jako nová

Zvon Marie je umístěn v jižní věži katedrály vedle stařičkého Emmanuela. Ostatní, nesoucí například jména Gabriel, Denis či Marcel, je doplňují v severní věži. Během února, kdy byly zvony vystaveny uvnitř notredamské katedrály, si je prohlédlo více než milión zvědavců. Dnes už nejsou k dívání, ale k poslechu.

Katedrála s několika názvy

Francouzky Cathédrale Notre-Dame de Paris, v překladu Katedrála Notre-Dame v Paříži, je někdy označována také jako katedrála Panny Marie či Chrám Matky Boží.

Římskokatolická katedrála v gotickém slohu se podle historiků stavěla v období mezi lety 1163 a 1345. Její vzhled se měnil opravami, až získal podobu, jíž známe dnes.

Do katedrály se vejde až 9000 lidí. Proběhla tu řada významných dějinných událostí. Jednou z nich byla například korunovace Napoleona I. Bonaparte roku 1804 či kanonizace Johanky z Arku v roce 1920.

Opravami prošlo k příležitosti slavnostního 850. výročí také osvětlení katedrály, rekonstruovaly se i varhany. Všech devět nových zvonů dohromady váží 23 tun a jejich výroba se vyšplhala na 2 milióny eur. Tato částka vychází v přepočtu zhruba na 51,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám