Hlavní obsah

Pražští hasiči slaví 160. narozeniny a zvou veřejnost do útrob požárních stanic

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský hasičský sbor slaví tento rok 160 let od svého založení. K této příležitosti připravil výstavu a také po celý rok nabízí návštěvu své požární stanice. Sbor městských metařů a hasičů vznikl v Praze už v březnu roku 1853.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

K práci hasičů patří také záchrana zvířat

Článek

Pro někoho může být překvapivou informací, že se první hasiči rekrutovali z metařů, když v polovině 19. století radní došli k názoru, že je třeba čistit ulice od smetí, ale také je chránit před požárem. V listopadu roku 1853 byl velitelem jmenován Václav Soukup, a jelikož se jeho sbor rozrostl na 68 příslušníků, byla na Starém městě zřízena požární stanice. Na přelomu 20. století měl sbor 138 členů a osm stanic.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Figurína v troskách domu

K příležitosti výročí se hasičský sbor rozhodl uspořádat výstavu — 160 let pro Pražany — zaměřenou na představení sboru, jeho historie, ale také vybavení. Výstava byla zahájena v neděli 24. března a v policejním muzeu bude k vidění až do konce srpna. V sobotu ji na vernisáži otevřel ředitel Hasičského záchranného sboru Praha Jaromír Pešek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ředitel HZS Praha na vernisáži výstavy

Na výstavě uvidí návštěvníci kromě různých zařízení a požární techniky také příklad vyhořelého bytu s vybavením. Poznají, co plameny mohou udělat s počítačem, televizí, rychlovarnou konvicí nebo s nabíječkou. Seznámí se s chemiky, lezci a také s potápěči a požárními vyšetřovateli. V rámci prohlídky jsou vystaveny jejich speciální uniformy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Byt po požáru

Pražští hasiči nezůstali pouze u výstavy. Po celý rok 2013 každé první pondělí v měsíci otevře své brány jedna z požárních stanic. Lidé tak budou mít možnost prohlédnout si hned několik stanic, odkud denně vyjíždějí záchranáři na pomoc Pražanům. Nejbližší den otevřených dveří bude na Velikonoční pondělí ve stanici na pražském Smíchově. Komentované prohlídky začínají v 10., 14. a 16. hodin.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám