Hlavní obsah

Rezidence vrací na Novohradsko lázeňství

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novohradská Buquoyská Rezidence, kterou se koncem devadesátých let podařilo tehdejšímu vedení města zachránit před úplným zchátráním a následně za pomoci soukromého investora a prostředků Evropské unie přeměnit na prosperující hotel, zamýšlí oživit ve městě lázeňství.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Bazén a masáže mohou hosté Rezidence využívat už nyní.

Článek

„Záměr proměnit komplex Rezidence v moderní wellness centrum se 140 lůžky, s odpovídající restaurační kapacitou a poskytováním komplexní služby včetně masáží, bahenních zábalů a slatinných koupelí, jsme měli od samého počátku, když se společnost Rezidence a. s. do složité rekonstrukce unikátního historicky cenného objektu pouštěla,“ připomněl ředitel hotelu Jakub Dvořák.

Městu se sice zatím nepodařilo lázeňský status získat, i když před více než dvěma sty léty se Nové Hrady lázeňstvím pyšnily, neboť v roce 1564 byl na blízké Vilémově hoře objeven pramen léčivé vody. V 16. a 17. století pak vznikly v okolí Nových Hradů lázně, jejichž proslulost přetrvávala až do 19. století.

Kvalitu rašelinových ložisek potvrdila expertíza

Nyní chce Rezidence lázeňskou péči na Novohradsko vrátit ve spolupráci s gynekologickým oddělením českobudějovické nemocnice a poskytovat rašelinové koupele především ženám, kterým by po lékařských zákrocích či léčbě pomohly například bahenní zábaly, či rašelinové koupele.

Podmínky k lázeňské péči jsou, neboť v okolí města se nachází rašelinová ložiska a jejich kvalitu potvrdila i expertíza referenčních laboratoří ministerstva zdravotnictví.

„Považuji to za velmi dobrou myšlenku a doufám, že se nám ji podaří ještě během léta uskutečnit. Je přeci zbytečné, aby lidé z jižních Čech jezdili do vzdálených míst za lázeňskými procedurami, které jim můžeme poskytnout v regionu," vysvětlil Právu primář gynekologicko-porodnického oddělení českobudějovické nemocnice Petr Sák důvody, proč myšlenku rašelinových koupelí a lázeňské péče v Nových Hradech podporuje.

"Navíc jsem přesvědčen, že pobyt i léčba vyjde klientky levněji. Nebudou muset daleko dojíždět a eventuálně si mohou zvolit i ambulantní péči. Na Novohradsko to přinese i nové pracovní příležitosti,“ dodal Petr Sák, který by měl být garantem odborné péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám