Hlavní obsah

Vše, co jste kdy chtěli vědět o čokoládě

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V muzeu čokolády Choco-Story v pražské Celetné ulici zažijete putování historií jednoho z největších sladkých "afrodiziak" - čokolády. Bude to požitek pro všechny vaše smysly. Nejen pro oči, ale i pro nos a chuť.

Prohlídka muzea čokoládyVideo: Novinky

 
Článek

Expozice je rozdělená na tři hlavní části. První je historická, která mapuje dávný původ kakaa od počátku do dneška. Další část je výrobní, můžete zde vidět výrobu pravých belgických pralinek. Ta poslední představuje sbírku historických čokoládových obalů.

„Historie čokolády se datuje 3000 let př. n. l., z doby starověkých civilizací v Jižní Americe, jako byli Aztékové a Olmékové, kteří jsou považováni za objevitele kakaa. Sklízeli kakaové boby z pralesa a užívali je k potravě vlastní, nebo na jinou potřebu. Kakaové boby byly například platidlo, používaly se i při náboženských rituálech,“ řekl mluvčí muzea Marek Šustáček.

V historické expozici jsou vystaveny originální nádoby, které byly používány na vaření nebo přípravu kakaa. Návštěvníci se dozví, za kolik bobů by si mohli koupit jednoho zajíce, případně otroka. Nechybí ani informace o tom, jak se kakao dostalo do Evropy, jakým způsobem bylo dál upravováno, jak bylo využíváno na královských dvorech a jak se vyvíjela chuť i úprava kakaa až do podoby tabulky čokolády, kterou známe dnes.

Jak na pravé pralinky

Součástí výstavy je také předváděcí místnost, kde zkušený čokolatiér odhaluje tajemství výroby čokoládových bonbónů.

Názorná ukázka výroby belgických pralinekVideo: Novinky

„Pravá belgická čokoláda by neměla obsahovat nic jiného, než je kakaová hmota, kakaové máslo, cukr, sušené mléko, sójový lecitin a trochu přírodní vanilky,“ prozrazuje čokolatiér Vít Němeček.

Ukázky výroby jsou organizovány každých 30 minut. Uvidíte, jak se s čokoládou pracuje, aby byla pěkná a chutná. Samozřejmostí je i ochutnávka.

V dnešní době čokolatiéři používají polykarbonátové formičky, díky nim vypadá čokoláda leskle a hladce. I samotné formičky na výrobu čokolády mají svou historii.

„Ze začátku to vůbec nebyly formičky na výrobu čokolády, ale sloužily na výrobu jiných věcí, jako například na zmrzlinu, marcipán nebo odlévání cukru. Až postupem doby se z formiček stala forma právě na výrobu čokolády. Byly používány kovové materiály, později to byl bakelit,“ popisuje Šustáček.

Figurka z roku 1932

Muzeum nabízí také unikátní výstavu čokoládových obalů jednoho z největších sběratelů světa.

Foto: Novinky

Výstava světových čokoládových obalů

„Vitrína je věnována historii čokolády v českých zemích, je složena z prázdných obalů čokolád a mapuje celou historii všech významných prodejců a výrobců čokolády od 19. století až po dnešek. Nachází se zde také poměrně velká část světových obalů. Všechny nám zapůjčil Stanislav Krámský, který je považován za největšího světového sběratele čokoládových obalů,“ doplňuje Šustáček.

Expozice nabízí i takovou raritu, jako je nejstarší originálně zabalený kousek čokolády. Je jím figurka žokeje z roku 1932.

Čokoláda se může zkazit, může být napadena parazity, brouky, červy. Pokud je však dobře skladována, nemůže se jí nic stát. Často si lidé myslí, že když se na čokoládě vytvoří šedý povlak, je to známka prošlé trvanlivosti, ve skutečnosti to tak ale není. Je to pouze proces, kdy se kakaové máslo z čokolády dostává na povrch.

Reklama

Výběr článků

Načítám