Hlavní obsah

České plakáty ozdobí nizozemské muzeum v Hoornu

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

České plakáty z období od konce 19. století do druhé světové války představí výstava, která začne v neděli v Muzeu plakátů v nizozemském městě Hoorn. Úctyhodný počet 121 plakátů pochází ze sbírky amerického galeristy Nicholase Lowryho. Výstavu bude možné zhlédnout do poloviny června.

Foto: Profimedia.cz

Přístavní městečko Hoorn žije mimo jiné rybolovem. Ochutnat tu tedy můžete nejednu mořskou pochoutku.

Článek

Expozice českých předválečných plakátů zahrnuje období let 1898 až 1938. Jsou mezi nimi díla secesních umělců, stejně jako členů avantgardy po první světové válce. Muzeum v nizozemském Hoornu uvedlo, že na to, jak bylo Československo malou zemí, v ní vznikal mimořádně velký počet plakátů, které odrážely bohaté umělecké dědictví země i prudké ekonomické a politické změny tohoto období.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Secesní období zastupují plakáty například od Luďka Marolda, Arnošta Hofbauera nebo Františka Kysely. Z období před první světovou válkou je i plakát Josefa Váchala. Z éry po vzniku Československa jsou komerční plakáty Ladislava Sutnara a Františka Zelenky, včetně dalších známých umělců jako je Jan Zrzavý, Josef Lada nebo Václav Špála.

Foto: Profimedia.cz

Ve vysoké historické budově vlevo na fotografii sídlí Západofríské muzeum.

Galerista Nicholas Lowry, který je vášnivým sběratelem historických plakátů, má české kořeny. Jeho otec George Lowry se totiž narodil v Československu. Nicholas Lowry je majitelem newyorské aukční síně Swann Auction Galleries. České plakáty sbírá už čtvrtstoletí a nashromáždil jich na 1100 exemplářů, což je údajně největší sbírka plakátů mimo Českou republiku. Na výstavu v Hoornu vybral 121 dobových plakátů, z nichž některé nebyly prý dosud nikde vystaveny.

TIP: Při procházkách ulicemi si nelze nevšimnout nádherných historických budov. Jednou z nich je například Západofríské muzeum, které vystavuje mimo jiné exponáty týkající se mořeplavby.

Prohlídka výstavy i města

Přímořské město Hoorn, ležící zhruba 35 kilometrů severně od Amsterdamu, má bohatou historii, přestože možná trochu neznámou. Bylo založeno už kolem roku 1300 a v období 16.-17. století patřilo dokonce k nejbohatším městům Nizozemska. Za zmínku stojí také významný počin zdejšího rodáka v oblasti mořeplavby. Místní dobrodruh Willem Schouten obeplul v roce 1616 nejjižnější mys Ameriky a pojmenoval ho po svém domovském městě – Hoornský mys. Cestování se mu stalo osudným, protože krátce po obeplutí jižního cípu afrického kontinentu v roce 1625 zemřel. 

Dnes žije v městečku přibližně 60 tisíc obyvatel. Jedním z tipů na turistickou zastávku je kostel Noorderkerk, kde je k vidění maketa celého města pocházející z poloviny 17. století. Překvapit dokáže třeba zvukovými efekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám