Hlavní obsah

Na počest irského patrona se převlékla do zelené i egyptská sfinga

Novinky, Klára Fischleinová

Neděle patřila v různých koutech planety Irům a jejich oslavám Dne svatého Patrika. Nezůstalo ale jen u barevných a veselých průvodů. Do symbolické zelené se zahalily i světové památky. Mezi nimi byla například socha Ježíše v brazilském Buenos Aires nebo monumentální sfinga střežící, v neděli taktéž nazelenalé, pyramidy v Gíze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Známé světové ikony se loni v rámci oslav Dne svatého Patrika zbarvily na zelenoVideo: Reuters

 
Článek

Šikmá věž v italské Pise, Londýnské oko, socha malé mořské víly v dánské Kodani, egyptské pyramidy v Gíze i jeden z brazilských symbolů, kterým je obří kamenný Ježíš v Buenos Aires – všechna tato i další významná místa zahalilo o víkendu kvůli nedělním oslavám svatého Patrika zelené světlo. Právě zelená barva a trojlístek jsou totiž symboly tohoto irského patrona.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V irském Dublinu oslavovali v roce 2013 svého patrona mohutným průvodem, v Chicagu zelenou řekouVideo: Reuters

Slavnostní průvody, táhnoucí se různými městy Evropy i zbytku světa, ožily maskami, veselými barvami, tanci a živou irskou hudbou. V Chicagu se zazelenaly nejen ulice, ale také zdejší řeka, jejíž hladinu vířily čluny.

Většina účastníků slavnostních průvodů nelenila a do oslav Dne svatého Patrika se zapojila aktivně. Do převleků se tedy neschovali jen aktéři průvodů, ale také davy účastníků včetně dětí a postarších lidí. Na další veselí uctívající svatého Patrika si budou muset všichni milovníci zeleného piva a dalších atrakcí spojených s tímto dnem počkat zase rok, do 17. března 2014.

Reklama

Související články

Modrá planeta v neděli zezelená

K oslavám se příležitost vždycky najde, tentokrát jedna připadá na konec víkendu. V neděli 17. března Irové po celém světě slaví svátek svého patrona svatého...

Výběr článků

Načítám