Hlavní obsah

Cestožraní: Morčata v Peru smaží, pečou i vaří

Novinky, Klára Fischleinová

V rámci naší nové gastronomicky cestovatelské série Cestožraní zavítáme do Peru a ochutnáme smažené morče. Prakticky každá peruánská hospoda i lepší restaurace má v jídelníčku morče na různé způsoby. Tento hlodavec je už tisíce let místní národní specialitou. Dříve považovaly andské kultury morče za posvátné zvíře. Obětovaly ho bohům a používaly ho k různým léčebným účelům.

BEZ KOMENTÁŘE: Morčata jsou v části světa lahůdkou. Ať už vařená, pečená nebo smažená

 
Článek

Hlodavec, který se v Evropě chová jako domácí mazlíček, se v Peru připravuje v kuchyni – smaží se, peče, griluje i vaří. V malých venkovských hospodách jsou morčata chována polodivoce, například ve stodolách, a jsou zabíjena až ve chvíli, kdy si je host objedná. V jídelních lístcích se tato exotická specialita ukrývá pod názvy cuy nebo cui.

TIP: Pečené či smažené morče s přílohou a zeleninovou oblohou si můžete objednat jak v restauracích v Limě, hlavním městě Peru, tak i v malých krčmách v okolí bájného města Inků Machu Picchu.
Foto: Profimedia.cz

Restaurace servírují maso z morčat na několik způsobů, s různými druhy zeleniny a omáček.

Pro restaurace ve městech se chovají morčata na farmách. Koupit se dají i na trzích pro vlastní zpracování. Ideálně velká jsou ke konzumaci zhruba tříměsíční morčata. Obvykle se servírují i s hlavičkou a pacičkami (včetně drápků), tedy úplně vcelku.

Strávníci si pochvalují hlavně křupavou kůrčičku. V domácnostech se tento hlodavec jí především při slavnostních příležitostech, jako jsou svátky a návštěvy. Chuťově lze morče přirovnat ke kuřeti, co se týče bílkovin, je maso z morčat mnohem hodnotnější.

Foto: Profimedia.cz

Místo globás nebo vepřového se v Peru grilují morčata.

Jak na to: Jeden z receptů, podle kterých peruánští kuchaři morčata chystají, radí posypat maso pepřem, kmínem a solí, a následně rozehřát olej na pánvi. Maso obalené v mouce (bez předchozího namáčení do vajíčka) se pak položí na rozpálenou pánev s olejem a obě strany se osmaží dozlatova. Maso se posléze servíruje s vařenými bramborami či s manioky (sladké brambory). Místo zeleninové oblohy lze v rámci tohoto receptu připravit salát z rajčat, cibule a citrónové šťávy.

Kromě toho, že v Peru máte možnost ochutnat něco, co byste v jídelních lístcích evropských hostinců hledali marně, láká tento jihoamerický stát i tisíce let starými památkami a dechberoucími přírodními poklady. Peru se pyšní jedním z nejvyšších vrcholů pohoří And, které se táhne napříč Jižní Amerikou v délce 8000 kilometrů. Peruánský vrchol Huascarán měří úctyhodných 6768 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu je místem, které při cestách po Peru nesmíte minout.

Co se památek týče, tou nejproslulejší je pravděpodobně Machu Picchu. Legendární incké město leží v pohoří And v nadmořské výšce 2430 metrů. Zhruba 80 kilometrů odsud je město Cusco, které má pro Peru velký historický význam. Od roku 1983 je na seznamu světového dědictví UNESCO a ročně Cusco uvítá okolo jednoho a půl miliónu turistů.

Zajímavost

Indiánští šamani používají ještě dnes divoká morčata k léčitelským účelům. Živé morče dají do plátěného vaku, který následně přiloží na dobu jednoho dne k tělu stonajícího. Poté léčitelé morče usmrtí, vykuchají a podle změn na jeho orgánech určí nemoc člověka. Pokud zvíře v průběhu 24 hodin na těle pacienta uhyne, je smrtelná také nemoc člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám