Hlavní obsah

Na romantické pláži zapadlého ostrůvku plavky nepotřebujete

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli už máte plné zuby přelidněných pláží a nekonečných řad lehátek pod roztaženými slunečníky, je na čase vydat se hlouběji do panenské přírody. Takovou nabízí, včetně absolutního soukromí, třeba ostrov Palawan, který je součástí Filipínského souostroví.

Foto: Profimedia.cz

Pláže Palawanu i přilehlých ostrůvků bývají často opuštěné. Jestli toužíte na dovolené po soukromí a klidu, tady najdete obojí.

Článek

Když už dovolená, tak za svobodou se vším všudy. Užít si relax v ústraní může být tou nejlepší regenerací po měsících práce a stresu. Abyste se stali absolutními pány své dovolené, chce to utéct co nejdále od civilizace. Třeba na pláž, od které budou ostatní tak daleko, že se tu budete moci koupat i opalovat úplně nazí.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepším dopravním prostředkem je na Palawanu loď. Na její palube můžete cestovat kolem ostrovů a poznávat jejich schovaná zákoutí.

Ostrov Palawan, který tvoří s okolními ostrovy a ostrůvky stejnojmennou provincii, působí na mnohých částech svého území jako člověkem nedotčená krajina. Většina jeho území je vesměs hornatá a pokrytá tropickými lesy. Proslulé je zdejší moře plné korálů.

Desítky zatím neprozkoumaných jeskyní střeží příběhy ostrova a jeho prehistorického osídlení. Nástroje a další důkazy lidské přítomnosti totiž archeologové našli již před lety poblíž zdejšího města Quezon. Nálezy byly staré okolo 22 tisíc let.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Infrastruktura na Palawanu rozhodně není vhodná ani dostačující k procestování zdejších končin autem. Za volantem byste se tady daleko nedostali. Na výlety se vyráží především lodí. Jednou z nejvýznamnějších chráněných oblastí ostrova jsou korálové útesy Tubbataha, které v roce 1993 přijalo na seznam světového dědictví UNESCO. Některé přírodní poklady pak na objevení teprve čekají.

TIP: Ubytování, zábavu a veškerý komfort civilizace najdete například ve městě Puerto Princesa, kde žije přibližně 222 tisíc obyvatel.

Palawan v několika číslech

Nejvyšším vrcholem ostrova je hora Mt. Mantalingajan, která dosahuje nadmořské výšky 2080 metrů.

Ostrov je dlouhý okolo 400 kilometrů.

Palawan leží přibližně 350 kilometrů od Manily, filipínské metropole. Kolem něj je zhruba 2000 menších ostrovů  a útesů.

Jako první sem z Evropy dorazili v 17. století Španělé.

Provincie Palawan tvořená mnoha většími i menšími ostrovy má rozlohu téměř 15 000 čtverečních kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám