Hlavní obsah

Římské dominantě hrozí zhroucení

– Řím
Novinky, Klára Fischleinová

Budova Kolosea je ohrožena plánovanou stavbou metra. Již existující podzemní stanice by totiž měla být rozšířena na přestupní. Stavět se v okolí Kolosea plánuje asi do roku 2020.

Stabilita římského Kolosea je v ohrožení kvůli přestavbě stanice metraVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Přibližně pět miliónů turistů navštíví každý rok při cestě Itálií a Římem proslulé Koloseum. Dříve aréna gladiátorů a místo veřejných poprav je v nebezpečí kvůli přestavbě současné stanice metra B na přestupnou pro linku C.

Debaty o rozšíření stanice metra trvají už od roku 1990. V současnosti, jak se zdá, se blíží realizace. Zhruba 50 metrů hluboký tunel může ale výrazně narušit stabilitu téměř 2000 let starého amfiteátru. Ten byl postaven na ploše vyschlého rybníka, takže jeho základy nedrží pevné půdní podloží.

Foto: Právo

Aréna Kolosea

Archeologové i další odborníci mají z chystaného rozšiřování podzemní stanice velké obavy. Kvůli rychlému rozrůstání Říma je ale rozšíření městské dopravy nutné. Ta je na některých místech omezena vždy, když tu archeologové něco objeví. Čímž vzniká jakýsi začarovaný kruh mezi historickými památkami a moderní funkčností města.

Anketa

Co považujete v současné době za důležitější?
Chránit historické památky.
94,5 %
Modernizovat město a jeho infrastrukturu.
5,5 %
Celkem hlasovalo 14529 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám