Hlavní obsah

Gerlitzen v Korutanech dostal na konci sezóny pořádný sněhový příděl

Právo, Jana Hanušková

Čtyřicet centimetrů nového sněhu na konci února, 60 kilometrů sjezdovek a šest hotelů přímo na sjezdovkách. To vše dělá středisko Gerlitzen v Korutanech, nejjižnější spolkové zemi Rakouska, atraktivním místem pro vyznavače rychlých sjezdů. A lyžovat se tady bude až do 4. dubna 2013.

BEZ KOMENTÁŘE: V Gerlitzenu se bude lyžovat až do 4. dubna. Začátkem jara tady sezóna nekončí

 
Článek

I když skalní příznivci lyžování nejspíš znají v Korutanech především Bad Kleinkirchheim, kde se jezdí i závody Světového poháru, Gerlitzen je přesně místem, kam mohou bez obav zamířit i ti, kdo na širokých prkýnkách stojí třeba poprvé po mnoha letech. Dokonce tady mají lyžařské školy na tyto věčné začátečníky zvláštní certifikát dosvědčující kvality nabízených služeb.

Sjezdovky jsou tu hlavně modré a červené, dostatečně široké, a tak, i když bylo při nástupu v údolní stanici Kanzelhöhe – dostali jsme tady mapu skicentra v češtině - pořádně narváno, na vrcholu Gerlitzen (1911 m) se všichni návštěvníci během pár minut rozptýlili.

Foto: Archiv Korutanská turistická centrála

Terén sjezdovky byl dokonale upraven.

Někteří účastníci vyjeli obkroužit horu během akce zvané Stella Ronda Snowchallange 2013, při níž se musí použít v přesném pořadí lanovky i sjezdovky a 35 kilometrů svahů absolvovat v co nejkratším čase. Na konci sezóny je pak z trezoru vytažen dokument s časem, za který trasu ujela nějaká známá osobnost, a kdo se mu nejvíc přiblíží, vyhraje osobní vůz. Docela pěkná motivace k adrenalinovému sportování.

Mohutné investice

Na Gerlitzenu se v uplynulých měsících mohutně investovalo. Zatím hlavně do rozšíření parkovacích míst (3500) a hotelů, na vleky a lanovky teprve dojde. Možná je tak tato sezóna jednou z posledních možností nostalgicky se projet na nekryté dvousedačce s dřevěnou budkou u výstupu nebo na klasické kotvě. Ta míjí i jeden z nově otevřených ubytovacích a relaxačních objektů s jednoduchým, ale výstižným názvem Hotel 12.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Po lyžování je nutná relaxace a prohřátí. Obojí splňují místní venkovní koupaliště.

Budova hotelu stojí ve dvanácté zatáčce Alpsko-jadranské stezky a má dvanáct pokojů, které vybavili svými artefakty umělci z Číny, USA i Rakouska. Výhled je odtud jak na dole ležící jezero Ossiacher See, tak na slovinské hraniční hory naproti.

Alpský hotel Pachneiner se samoobslužnou jídelnou s rakouskými specialitami jako jsou kynuté knedlíky s povidly přelité vanilkovou omáčkou nebo brambory na pánvičce se špekem a smaženým vajíčkem má zase vlastní hvězdárnu.

Vývěsním štítem Gerlitzenu je ale po právu hotel Feuerberg s nově vybudovanými saunami, bazénem a terasami pro odpočinek. Přísně se tu oddělují místa pro rodiny s dětmi a pro klientelu bažící po tichu. Do zón klidu je prostě nejmenším návštěvníkům vstup zakázán.

Po lyžování do vody

Hora Gerlitzen má i skvělou polohu – leží téměř uprostřed Korutan, nedaleko druhého nejlidnatějšího města této spolkové země, v dosahu je i jezero s největším množstvím vody v Korutanech Millstätter See. Poté, co museli být v polovině února evakuovány a následně zavřeny zatím na neurčito termální lázně v obci Warmbad-Villach, kde na návštěvníky začal padat mohutný strop, jsou právě tady skvělé možnosti protáhnout tělo při koupání.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Po lyžování je nutná relaxace a prohřátí. Obojí splňují místní venkovní koupaliště.

Loni v dubnu se poprvé koplo do země, v prosinci se první korutanský koupací dům (1. Kärten Badehaus) otevřel. Nakonec tradice plavání se u Millstätter See datuje už od roku 1870, kdy k jezeru přijížděla do svých vil aristokracie trávit léto u vody.

V budově evokující svými věžičkami 30. léta minulého století jsou sauny, tepidarium, místnosti pro masáže i odpočinek, restaurace a hlavně venkovní bazén s výhledem na jezero a vodou, která i v zimě dosahuje pětatřiceti stupňů.

O něco chladnější – asi o sedm stupňů – je voda v jiném millstättském unikátu, v hotelu Kollers. Tam jsou norné stěny bazénu zapuštěné přímo do jezera, takže kolem plavců krouží během očistné koupele malé rybky. Kdo jde ze saunového komplexu hotelu, skáče do vody nahý, odpočinout si pak mohou návštěvníci za zvuku ohně praskajícího v krbu v dřevěném salónku s výhledem na jezerní scenérii.

Reklama

Výběr článků

Načítám