Hlavní obsah

Orlické hory si letošní lyžařskou sezónu pochvalují. Loňská zima se jí nevyrovná

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky návštěvníků většiny českých hor se pondělkem konečně dočkaly. Hřebeny i lyžařské areály opanoval sluncem zalitý den. Takové lze během letošní zimy spočítat na prstech. Sluneční lázeň podle meteorologů vydrží do pátku. Hoteliéři v Orlických horách hlásí až devadesáti procentní obsazenost. Ani Krkonoše si nemohou stěžovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Deštné v Orlických horách zaplavily sluneční paprskyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Konec týdne se bohužel vrátí do zamračeného a studeného standardu letošní zimy. Až do pátku se ale mají podle meteorologů lyžaři v Orlických horách na co těšit. Nepřízeň počasí přesto o letošních jarních prázdninách neodradila davy turistů od návštěvy českých hor. Strašák vleklé hospodářské krize během letošní zimní sezóny minul Krkonoše i Orlické hory.

Třetinu letošních prázdninových hostů tvořili v Krkonoších Češi. V Orlických horách jejich počet přesahuje čtyři pětiny. Zbytek návštěvníků sem přijel hlavně z Polska, Německa, Dánska a Nizozemska. „Letošní zima patří k nejvíce obsazeným za poslední tři roky,“ říká Martin Jandura z infocentra ve Špindlerově Mlýně.

Mnout ruce si mohou na konci letošní zimy i Rampušák s Kačenkou, pohádkoví vládci a symboly Orlických hor. Při troše šikovnosti se jejich pomyslné měšce v rukách místních vlekařů a hoteliérů jenom plnily. Deštné čtrnáct dnů před koncem jarních prázdnin navštívilo minimálně stejné množství turistů jako za celou loňskou zimu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Orlické hory i Krkonoše si letošní zimní sezónu nemohou vynachválit. Téměř plně obsazené hotely a penzióny prázdninovými i víkendovými lyžaři mluví za vše.

Obsazenost místních hotelů a penzionů s celkem dvěma tisíci lůžky od prosince nespadla pod pětaosmdesát procent. „Obsazenost dosahující devadesáti procent očekáváme zhruba do 16. března, kdy tady Rampušák s Kačenkou symbolicky uzavřou zimu. Lyžovat se ale bude pravděpodobně do Velikonoc,“ konstatoval Stanislav Štěp z informačního střediska v Deštném.

Roli v letošní návštěvnosti Krkonoš i Orlických hor sehrála pravděpodobně i tzv. krize. Řada lidí z domova i zahraničí jednoznačně preferovala zimní pobyt v českých horách před dražšími Alpami, čímž domácí střediska vytáhla z finančních potíží.

„České hory, které pochopitelně nelze geograficky srovnávat s obřími zahraničními pohořími. Nicméně vyjdou laciněji než Alpy, což byl, myslím, jeden z důvodů letošní obsazenosti. Klientela ze západní Evropy a Polska na to dávno přišla,“ tvrdí Jandura.

Reklama

Výběr článků

Načítám