Hlavní obsah

Nepokoje v Keni ohrožují bezpečí turistů

Novinky, Klára Fischleinová

Pondělní první kolo prezidentských voleb v Keni je sledováno s napětím. Turisty před nebezpečím v ulicích keňských měst varují média, v Česku i ministerstvo zahraničních věcí. Už krátce po zahájení voleb bylo v různých koutech země usmrceno během násilností více než deset lidí.

Foto: Reuters

Prezidentské volby v Keni s sebou přinášejí stejně jako v roce 2007 nepokoje, které ohrožují kromě místních obyvatel i zahraniční turisty.

Článek

Minulá volba prezidenta si v roce 2007 vyžádala ve východoafrické Keni okolo 1000 lidských životů. Z toho důvodu nabádají vláda i média turisty, kteří se v zemi právě vyskytují, ke zvýšené opatrnosti. A to nejen během 1. kola voleb, ale i v průběhu povolebních občanských nepokojů.

Hned ráno, ještě před otevřením volebních místností, zazněla střelba v Mombase, druhém největším keňském městě. Další nepokoje vznikly napříč zemí v průběhu dne. V případě, že ani jeden z osmi kandidátů nezíská nadpoloviční většinu voličských hlasů, uskuteční se ve čtvrtek 11. dubna 2. kolo prezidentských voleb.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky doporučuje turistům, aby se v Keni vyhýbali místům veřejných shromáždění a demonstrací a pečlivě sledovali aktuální vývoj situace.

Podle tiskového mluvčího Karla Šrolla je situace v Keni monitorována přímo na místě. „Jakékoliv relevantní informace o tom, co by v Keni dlouhodobě či krátkodobě mohlo ohrozit české turisty, obratem vkládáme na webové stránky ministerstva,“ řekl Šroll Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám