Hlavní obsah

Řídící věž letadlu: Ryanair, teď jsi to všechno pohnojil

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Jak málo stačí k tomu, aby na letišti nastal nefalšovaný chaos, ukázal případ z dublinského letiště, který vyšetřuje Irská letová inspekce. Pilot letu FR227 společnosti Ryanair z londýnského Stanstedu minul správný výjezd, na samotném konci ranveje se otočil a začal se vracet zpět. Tím se však letadlo dostalo do cesty jiných přistávajících strojů.

Foto: Chris Helgren , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Řízení letového provozu na letišti v Dublinu muselo neprodleně reagovat - okamžité zrušení přistávacích manévrů několika dalších letadel bylo nevyhnutelné. Nahrávka komunikace mezi řídící věží a letadlem ukazuje, že byla situace značně vyhrocená.

Pilot jednoho z letadel, která musela zrušit přistání, se po incidentu dotazoval řídící věže, co bylo špatně s ranvejí. Odpověď byla kouzelná.

"No, stalo se to, že jedno z letadel vaší společnosti přistálo na ranveji 28, zdá se, že dojelo až na její konec a místo toho, aby opustilo ranvej výjezdem, udělalo otočku o 180 stupňů, čímž jaksi, ehm, vše pohnojilo," sdělila řídící věž letadlu.

Incident, který se stal 15. února, již vyšetřuje letecká inspekce, která uvedla, že tento případ nebere na lehkou váhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám