Hlavní obsah

Z romantické nuzné chatrče vybudoval zlatý důl

Novinky, Klára Fischleinová

Žádní sousedé, žádný hluk a žádné světelné znečištění. Jen mořský příboj a poryvy čerstvého slaného větru - tak idylickou atmosféru nabízí domeček na západě Anglie. Majitel ho vybudoval doslova z rozpadající se dřevěné boudy, kterou před lety koupil.

Foto: Profimedia.cz

Roztomilé, ale drahé ubytování nabízí majitel této chatky na anglickém pobřeží.

Článek

Prostředí, které pobyt v domku u zálivu Whitsand Bay v Lamanšském průlivu nabízí, by se dalo označit jako „k nezaplacení“. Jednak proto, že interiér ještě voní novotou a nabízí hostům pohodlné i luxusní zázemí v malebné přírodě, ale i proto, že nejkratší pronájem na tři noci mimo sezónu začíná v přepočtu na 37 tisících korunách. Plno je přesto na několik měsíců dopředu.

Sedmačtyřicetiletému majiteli Adamu Woolerovi pronájem chatky na pobřežním útesu může vynést s 80procentní obsazeností ročně zhruba 100 tisíc liber (necelé tři milióny korun). Vrací se mu tak v přepočtu víc než sedmimiliónová částka, kterou investoval do přestavby. Domek totiž vybudoval na místě, kde předtím stála nevábná bouda s jednou místností a toaletou.

Foto: Profimedia.cz

Jakou kůlna vypadala chatka, která na pobřežním útesu stála dříve.

V jedné místnosti žil Wooler víc než rok během svého studia na univerzitě. Potenciál viděl především v místě, kde chatka stojí – blízko moře, ale zároveň dostatečně vysoko (přibližně 91 metrů), aby ji neohrožoval silný příliv. Jakmile získal přibližně před rokem a půl stavební povolení a měl konečně dostatek finančních prostředků, pustil se do bourání a následné výstavby.

Aktuálně na místě stojí místo boudy koupené za 6500 liber (192 tisíc korun) domek se dvěma ložnicemi, koupelnou i dřevěnou terasou s výhledem na moře a písčitou pláž. Skvělé dovolenkové útočiště pro páry ano, pro rodiny s dětmi ale nikoliv. Ty si tu majitel nepřeje.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěná terasa je v létě ideální na posezení u skleničky vína i na grilování.

Cornwall, kde se Whitsand Bay nachází, je anglické hrabství s rozlohou okolo 3560 čtverečních kilometrů. Toto území je jedním z nejchudších ve Spojeném království, významnou roli ve zdejší ekonomice hraje turistický ruch. Za čím sem cestovatelé jezdí? Někteří za pustou a divokou přírodou, kterou tu člověk zatím zkrotil jen velmi málo, jiní za keltským dědictvím, jež sem vábí i archeology a historiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám