Hlavní obsah

V sibiřské obci naměřili 71 pod nulou

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojmjakon

Šokujících 71 stupňů Celsia pod nulou naměřili tento týden v obci Ojmjakon na ruském Dálném východě. Jde o nejnižší teplotu, která kdy byla naměřena uvnitř obce.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé obce Ojmjakon jsou na extrémní mrazy zvyklí.

Článek

Obec Ojmjakon, která leží na tzv. sibiřském pólu chladu, držela rekord i dosud. Ten pocházel z roku 1933, kdy tam zaznamenali minus 68 stupňů. Mimo obydlené území dosáhla nejnižší naměřená teplota na Zemi minus 89 stupňů.

„Zaznamenali ji v roce 1983 na arktické stanici Vostok, která, samozřejmě, patří také Rusku,“ napsal ke zprávě o rekordu v Rusku německý list Die Welt. „Tím končí i věčný spor s Věrchojanskem, který leží asi tisíc kilometrů severně. Ojmjakon se s Věrchojanskem přetahoval o titul obce s nejnižší teplotou. Teď Ojmjakon prokazatelně vede,“ shrnul list mrazivé soutěžení.

Život v sibiřské obci Ojmjakon

Přibližně pět set obyvatel Ojmjakonu se prý extrémním podmínkám umí přizpůsobit. „Někteří majitelé aut vůbec nevypínají běžící motory. Obávají se, že jinak už by nikdy nenastartovali,“ všiml si německý deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám