Hlavní obsah

Klenot nizozemského umění putuje po Americe. Teď je k vidění v San Francisku

Novinky, Klára Fischleinová

Jedno z nejvýznamnějších děl holandského barokního malíře Jana Vermeera se vydalo na dlouhou zahraniční pouť. Z domovského města Haag vycestoval obraz Dívka s perlovou náušnicí až do vzdáleného San Franciska. Odsud zamíří mimo jiné i do New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Kalifornské de Young Muzeum v Golden Gate parku vystavuje Dívku s perlovou náušnicí až do června letošního roku.

Článek

Exkluzivní kulturní příležitost se letos naskýtá Američanům i všem zahraničním návštěvníkům tohoto kontinentu. Světoznámý obraz nizozemského barokního umělce Jana Vermeera totiž překročil hranice galerie Royal Picture Gallery Maruitshuis i Atlantský oceán a vyrazil vstříc americkým muzeím výtvarného umění.

Jako první bude 350 let starou malbu vystavovat de Young Muzeum v Golden Gate parku v San Francisku. Pro Kalifornii se jedná o obrovskou kulturní událost, protože žádné z téměř čtyřiceti Vermeerových děl není k vidění v místních galeriích ani muzeích.

Foto: Profimedia.cz

Dívka s perlovou náušnicí, významný obraz nejen nizozemského, ale i evropského barokního umění.

Na sanfranciské výstavě budou Dívce s perlovou náušnicí konkurovat díla dalších nizozemských umělců Zlatého věku holandské malby (17. století). Do tohoto významného dějinného období patří například malíři Rembrandt a Frans Hals.

V neděli 2. června se San Francisco s malbou Jana Vermeera rozloučí. Ta se pak přesune do High Muzea v Atlantě, odkud v říjnu zmizí do New Yorku do Frick Collection. Pak už se vrátí zpátky do Nizozemí, do zrenovovaných prostor haagské galerie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám