Hlavní obsah

Bláznivé fontány Evropy: Z takových míst byste tryskající vodu nečekali

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen zámky, hrady, náměstí, galerie nebo parky stojí na cestách Evropou za poznání a zastávku. A nejen zábavní parky jsou poutavou atrakcí. Výjimečnou podívanou jsou také obří fontány, které by neměly uniknout fotoaparátu správného cestovatele.

Foto: Profimedia.cz

Klaus Weber vytvořil skupinu svérázných soch, kterým tryská voda snad ze všech tělesných otvorů.

Článek

Každá z následujících pěti originálních fontán je vydařeným uměleckým dílem. Některé z nich vyvolávají možná až rozporuplné dojmy, za povšimnutí ale jednoznačně stojí.

Tak trochu nechutné

Fontána umělce Klause Webera nazvaná The Big Giving se dá bez přehánění označit jako kontroverzní. Kamenné sochy chrlí vodu skrze různé části těla. Od úst a uší až po podpaží. Na tuto sérii samostatných fontánek použil jejich autor výhradně recyklovaný materiál. Naživo je můžete vidět v Londýně, v oblasti Southbank Centre.

Foto: Profimedia.cz

Další ze soch dílny Klause Webera.

Vykulená fontána v trávě

V zahradě přilehlé k muzeu Swarovski v rakouském městě Wattens jezdí turisté navštívit obří zelenou hlavu, které z přivřených úst nenápadně protéká široký pruh vody. Jezírko sousedící s fontánou je ohraničeno kameny a chodníkem, sama fontána pak splývá s pozadím travnatého kopce.

Foto: Profimedia.cz

Jméno Swarovski není spojeno jen se šperky, ale také s rakouským muzeem a nedalekou fontánou.

Moderní a barevná

Atrakce, kterou si musí zamilovat každé dítě. To je moderní Stravinského fontána z roku 1983 vedle pařížského Centre Pompidou, která má připomínat památku ruského hudebního skladatele Igora Stravinského. Šestnáct různě velikých, všelijak barevných a tvarovaných postav rozjasňuje šedé kouty města. Na rodinné dovolené ve Francii by tedy neměla chybět zastávka u téhle novodobé pařížské chlouby.

Foto: Profimedia.cz

Pestrobarevná chlouba Paříže.

Zapomeňte na Neptuna

Neptunova fontána na boloňském náměstí Piazza Nettuno v Itálii nefascinuje postavou samotného božstva, ale spíše sochami čtyř nahých žen, které jsou vytesány pod ním. Každé z nich totiž tryskají kapky vody z bradavek. I odjinud.

Foto: Profimedia.cz

Vyzývavá socha nahé ženy je součástí Neptunovy fontány v italské Boloni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám