Hlavní obsah

Zákaz prodeje alkoholu se plíživě sune Egyptem, dotkne se prý už i Luxoru

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptská vláda vedená prezidentem Muhammadem Mursím tento týden prohlásila, že hodlá omezit prodej alkoholu v některých částech země. Pociťovat to budou mimo jiné také obyvatelé nových výstaveb v okolí velkých městských aglomerací. Změny by se neměly dotknout turistických letovisek, nicméně třeba v Luxoru mohou opatření zcela reálně vstoupit do platnosti.

Foto: Profimedia.cz

Regály káhirského obchodu s alkoholem možná časem nebudou tak plné.

Článek

Islámské tendence současné egyptské vlády vytvořily další třecí plochu, tentokrát v oblasti prodeje alkoholu. Právě prodej alkoholických nápojů chce vláda omezit, čímž může částečně ohrozit obří tok financí, které pro Egypt představuje cestovní ruch. Kromě toho se i tamní živnostníci bojí o své příjmy.

Ačkoliv debata o omezení prodeje alkoholu vzbudila v odborné společnosti Egypta vlnu obav z úbytku turistů, na nichž je ekonomika země závislá, objevily se i souhlasné projevy. „Nesmíme dovolit obchodům, aby rozšiřovaly prostopášnost v naší společnosti,“ řekl podle britského deníku Telegraph Nabil Abbás, viceprezident asociace Nových městských komunit.

Výjimka pro turistická letoviska

Jeden z káhirských zpravodajských portálů vydal zprávu s poplašným titulkem Konec alkoholu v Egyptě. Tak zle ale, zdá se, zase nebude.

„Riviéra Rudého moře vznikla záměrně jako turistické středisko, naprosto oddělené od zbytku Egypta. Má vlastní pravidla i životní styl, proto je velmi nepravděpodobné, že by zákaz prodeje alkoholu tuto oblast zasáhl,“ uklidňuje výkonný ředitel cestovní společnosti pro Střední východ Peter Lilley.

Lilley ovšem dodává, že na rozdíl od střediska Šarm aš-Šajch je o trochu více očekávatelné, že by se omezení mohlo dotknout oblastí Asuánu a Luxoru. On sám by považoval za bláznovství zavřít dveře turismu. Vášnivé debaty o egyptském omezení prodeje alkoholu tak asi ani zdaleka neskončily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám