Hlavní obsah

Fanoušci létání a letových simulátorů budou mít v sobotu ve Vratislavicích žně

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vratislavice nad Nisou

V sobotu 16. února přivítá kulturní dům ve Vratislavicích nad Nisou nadšence letecké simulace reprezentující českou divizi celosvětové sítě VATSIM, kteří zde budou pořádat historicky první den otevřených dveří. Akce je určená hlavně zájemcům o online simulované létání. Hosté budou mít šanci se podrobně se seznámit s fungováním virtuálního řízení letového provozu.

Foto: http://www.runway4you.cz/

Článek

Online létání na simulátoru je pro mnohé piloty nejenom sofistikovanou zábavou, ale často i nezbytností. Nejenom, že doma u počítače může létat každý nadšenec bez ohledu na výsledky poslední zdravotní prohlídky, ale hlavně veškerý potřebný software pro online létání a poskytované ATC služby jsou a budou zdarma.

Během celodenního programu (10:00-22:00) budou členové českého VATSIMu kromě prezentování běžného provozu sítě pořádat nejrůznější přednášky z oblasti online létání, a také radit návštěvníkům, jak se přihlásit, připojit a správně provést svůj první online let.

Řídící na VATSIMu jsou rekrutováni z řad pilotů a dále prochází náročným tréninkem pod dohledem zkušenějších kolegů. I oni si museli projít svými leteckými začátky a mají tak pochopení pro začínající piloty. Jejich den otevřených dveří pod názvem Runway4you je tak ojedinělou příležitostí, jak se k této komunitě třeba i připojit.

Pokud jste o připojení k virtuálnímu Řízení letového provozu (ŘLP) již dříve uvažovali a třeba nenašli odvahu, nebo vám to prostě „nějak nefungovalo“, můžete ve Vratislavicích nejen získat odpověď na své otázky, ale také strávit příjemný den ve společnosti stejně zaměřených lidí, kteří přijali původně heslo Microsoftu „as real as it gets“ za své.

VATSIM

VATSIM je celosvětová Internetová síť umožňující spojení virtuálních pilotů s virtuálními řídícími letového provozu. Piloti létají s leteckými simulátory, virtuální řídící používají simulátory radarů. Komunikace mezi piloty a řídícími probíhá podle reálných postupů v letectví - je proto nutná jejich určitá znalost i když piloti mohou létat bez jakýchkoliv zkoušek.

Více informací najdete na stránkách akce zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám