Hlavní obsah

Pohled k nezaplacení: Diamantová záře nad nočním Oregonem

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samozřejmý pohled na temnou noční oblohu a při úplňku možná tiché povzdechnutí – tak ve městech oslněni umělým světlem lamp přecházíme mystickou tajuplnost zářících hvězd. Fotograf Brad Goldpaint naopak žije právě putováním za kouzlem noční oblohy. Za svými loňskými cestami po americkém Oregonu se ohlíží skrze sérii snímků.

Foto: Profimedia.cz

Divoká oblast kopírující severozápadní pobřeží Pacifiku. Na snímku pohoří Three sisters.

Článek

Proslulý park Smith Rock State ve střední části Oregonu je navštěvovaný horolezci stejně jako pěšími turisty. Díky následujícímu snímku se na toto místo vydáváme po setmění. Tma mnohé skryla, odlesky hvězd ale naopak poodhalily strukturu stěny skalního masivu.

Foto: Profimedia.cz

Oregonský park Smith Rock State je vyhledávanou turistickou rezervací.

Kontrast neporušeného bílého sněhu, černého reliéfu lesa a tisíců blyštících se hvězd na setmělé obloze je zachycený na jednom ze snímků fotografa Brada Goldpainta. Této fotce říká Les volá. Pravdou je, že celá tato oregonská scenérie přímo křičí po pozornosti.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie, kterou autor nazval Les volá.

Něco si přát můžete při pohledu na další snímek, protože v jeho prostředku lze jasně vidět lesklou šmouhu způsobenou letem padající hvězdy. Přestože fotografie vznikla v dubnu, v severozápadní části Pacifiku ještě panovalo zřetelné zimní počasí. Daleko od umělého osvětlení měst vynikají barvy přírody i v noci.

Foto: Profimedia.cz

Nezapomeňte si při pohledu na tuto fotku něco přát. Třeba se to splní.

Snímek s názvem Ambiciózní sny zobrazuje unikátní moment polární záře nad oregonským jezerem Sparks (v překladu Jiskry). Dominantní fialová v propojení s nesmělým náznakem žluté záře skoro nechává zaniknout světélkující hvězdné nebe. Ve stínu se pak ztrácí také nedaleká hora South Sister.

Foto: Profimedia.cz

Barvy jako z umělých světel žárovek. Přesto přírodní.

Něco málo k Oregonu

Stát patřící pod Spojené státy americké sousedí například s Washingtonem a Nevadou.

Oregon leží u pobřeží Pacifiku, jeho hornatý povrch je oblíbeným střediskem horolezců i lyžařů.

Rozloha tohoto státu přesahuje 254 tisíc kilometrů čtverečních.

Oregon je domovem zhruba pro 3,5 miliónu lidí.

Hranice státu obkresluje na severu řeka Columbia, na východě Hadí řeka.

Hlavním městem Oregonu je Salem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám