Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do loučí osvětlených chodeb zámku či sálů planetária

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masopustní veselí už polevuje, přesto i tento víkend ještě doznívá. Kromě lidových průvodů je ale na programu také pěkná řádka výstav a představení, která malé diváky potěší a rozveselí. Ti nejaktivnější se mohou opět pustit do výroby masek a vypravit se na jeden z maškarních bálů.

Foto: Profimedia.cz

Nejen pražské Planetárium nabízí zajímavý víkendový program.

Článek
Praha

Jedenáct světů pro děti

Tento víkend je předposledním, kdy máte možnost zhlédnout se svými ratolestmi výstavu 11 světů v budově Muzea hlavního města Prahy. Díla jedenácti českých ilustrátorů jsou propojena s pravidelnými sobotními dílnami pro rodinu. Lekci vede vždy jeden z vystavujících umělců. Nechte své děti nahlédnout pod pokličku tvorby knih pro malé čtenáře. Bližší informace hledejte zde.

Rodinná romantika

Víkend, v němž tisíce lidí po celém světě budou oslavovat svoji lásku v setrvačnosti čtvrtečního svátku svatého Valentýna, jistě rádi strávíte nějak netradičně s celou rodinou. Námětem na sobotní podvečer může být program pražského Planetária. Hodinová podívaná s názvem Noční obloha odkryje tajemství hvězd i jejich významu. Více o programu Planetária čtěte zde.

Středočeský kraj

Chodbami zámku s Bílou paní

Nechat se Andělem pasovat na rytíře či princeznu se budou moci vaše ratolesti tuto sobotu na zámku v Mníšku pod Brdy. Navíc tu v tlumeném světle loučí zahlédnou i Bílou paní. Více o podvečerní prohlídce zámku, na níž je nutná předchozí rezervace, najdete zde.

Komiksový karneval

Hrdinů z kreslených komiksů bude tento víkend Dům dětí a mládeže v Kolíně. Vyhodnocovat se bude samozřejmě nejlepší maska i řada soutěží. Začátek akce je od 14:00, více čtěte zde.

Děti zdobí muzeum

Žáci mělnické Základní školy Jindřicha Matiegky vyzdobili atrium Regionálního muzea v Mělníku. Na jejich práce se sem můžete přijít podívat denně (kromě pondělka) od 9:00 do 17:00. Zavřeno je jen půl hodiny mezi 12:00 a 12:30. Více o výstavě najdete zde.

Jihočeský kraj

Poznávejte kroje a tradice

Tak trochu vzdělávací program si pro školáky a studenty připravil na tento pátek Městský dům dětí a mládeže v Týně nad Vltavou. Poučná beseda o lidových krojích začne od 13:30, prostor bude jistě i pro zvídavé dotazy. Více o akci najdete zde.

Plzeňský kraj

Maškarní „plesování“

Celé nedělní odpoledne bude ozvučené dětskou diskotékou a oživené tanečním vystoupením v rámci maškarního plesu v obci Stod. Velký sál místního kulturního domu ožije od 14:00 do 17:00. Více o vstupném a programu akce naleznete zde.

Karlovarský kraj

Pohádky pod hvězdami

Pravidelně, tedy například i tento pátek, mohou rodiče s dětmi navštívit Hvězdárnu Karlovy Vary, kde od 18:00 proběhne program s názvem Pohádky pod zimní oblohou. Ten je určen zvláště dětem od pěti do devíti let. Více o náplni programu i rezervaci míst se dočtete zde.

Ústecký kraj

Po obědě šup do průvodu masek

Až v sobotu poobědváte v kruhu rodinném, vyrazte společně ve 13:00 do masopustního průvodu, který se bude vinout městem Chomutov. V maskách budete mít výhodu bezplatného vstupu do Staré Vsi, bez masek zaplatí dospělí 40 korun, za děti 25 korun. Více o chomutovském masopustu čtěte zde.

Liberecký kraj

Sobota v pohybu

Několik soutěžních disciplín budou muset zvládnout závodníci ve Ski areálu Kedr v obci Smržovka. Kdo se chce účastnit, měl by se ráno pořádně nasnídat, protože už v dopoledních hodinách je sraz na sjezdovce, kde se po pořádném protažení a rozcvičení půjde rovnou závodit. Vítány jsou celé rodiny. Vyznavači víkendových sportovních aktivit najdou více informací zde.

Královéhradecký kraj

Dětská maškaráda

Pro děti, které ještě nejsou školou povinné, si Dům dětí a mládeže v Novém Městě nad Metují přichystal na tuto sobotu karneval. Od 14:00 do 16:00 tu bude probíhat nevyřčený souboj o nejoriginálnější masku. Více o akci najdete zde.

Pardubický kraj

Pohádkové odpoledne

Nedělní odpolední čas bude v Litomyšli patřit malým divadelním fandům. Ve Smetanově domě jim tu hostující divadelní soubor Drak zahraje pohádku Všechno lítá. Vstupné vyjde na 70 korun a představení začíná přesně v 16:00.

Vysočina

O přežívání konců světa

Na konci loňského roku byl další z předpovězených termínů konce světa. Takových už byla v minulosti řada. Právě o tom je výstava v Horácké galerii Nového Města na Moravě. Jestli máte doma malého vědce nebo zvídavého školáka, určitě ho zaujmete právě návštěvou výstavy s názvem Přežili jsme konec světa. Více se dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Modrá diskotéka v Brně

Akci s názvem Šmoulí disco šou si pro děti přichystala sokolovna v brněnských Vojkovicích na tuto neděli. Od 14:00 do 17:00 se tu bude divoce tančit i soutěžit. Více o akci čtěte zde.

Olomoucký kraj

Kouzelná školka v Jeseníku

Městský úřad ve městě Jeseník pořádá v pátek od 17:00 speciální představení pro děti. Dorazí sem jejich oblíbený Michal z televizní Kouzelné školy. Samozřejmě společně se svými plyšáky. Více o atraktivním dětském představení čtěte zde.

Zlínský kraj

Vystoupení šikulů

Klub kultury je v Uherském Hradišti střediskem zábavy. Organizátoři akcí nezapomněli ani na ty nejmenší. V neděli se tu od 15:00 koná dětský karneval, jak jinak než se soutěžemi, tombolou a hudbou. Vystoupení si na toto odpoledne připravili i členové dětských kroužků Domu dětí a mládeže Šikula. Více o akci hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Hradní veselí

Lidová zábava čeká na účastníky zvláštního masopustu na Slezskomoravském hradě. V sobotu tady ožijí kostýmy i tradice, zvány jsou rodiny i s nejmladšími členy. Konkrétní části programu i ceny vstupného najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám