Hlavní obsah

Dubajské letiště vábí turisty na nově otevřený terminál pro vzdušné giganty

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Mezinárodní letiště v Dubaji v neděli oficiálně oslavilo otevření nového terminálu určeného pro největší dopravní letadla světa Airbusy A380. Cestující čeká vyšší komfort, letiště si slibuje větší příliv turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Část mezinárodního letiště Dubaj je nově vyhrazena jen pro Airbusy A380Video: Reuters

 
Článek

Nově otevřený Terminál A mezinárodního letiště Dubaj má rozlohu 528 tisíc metrů čtverečních a jeho výstavba vyšla v přepočtu na 56,5 miliard korun. Pasažéři z terminálu vcházejí do letadel jednou z dvaceti bran.

Protože je terminál postaven speciálně pro dvoupodlažní letecké obry - Airbusy A380, nastupují cestující přímo do patra odpovídajícího jejich palubní vstupence. Nástupní mosty jsou tedy stavěny ve dvou výškových rovinách.

Foto: Profimedia.cz

Cestující budou moci z nového terminálu pohodlně nastupovat přesně do toho patra Airbusu, do něhož si koupili letenku.

Pro Spojené arabské emiráty je otevření tohoto letištního terminálu krokem k tomu stát se významnou leteckou spojkou mezi Evropou, Asií a Tichomořím.

Paluba Airbusu A380 pojme až 517 pasažérů. Vytvoření speciálního zázemí pro největší dopravní letadla světa bude mít tedy na chod letiště výrazný vliv.

Plány na šest let dopředu

Aerolinky Emirates, které jsou jednou ze světově nejrychleji se rozvíjejících leteckých společností, aktuálně provozují nejvíce Airbusů A380. Jejich početná rodina dosahuje 31 členů.

Mezinárodní letiště Dubaj má rozvojové plány až do roku 2018. Nově otevřený terminál pro obří letouny tedy rozhodně není poslední změnou, která tu na cestující čeká.

Reklama

Výběr článků

Načítám