Hlavní obsah

Sestup tří tisíc schodů pro kapku špinavé vody. I to je jedna z tváří Indie

Novinky, Klára Fischleinová
Abhaneri

Dvanáct staletí stará kamenná stavba v Indii připomíná na první pohled spíš antický amfiteátr než studnu. Přesto je ale její dno dodnes zdrojem vody, i když poněkud zakalené. Dostat se k ní navíc vyžaduje pořádnou fyzičku.

BEZ KOMENTÁŘE: Ke studni Chand Baori vede 3500 schodů

 
Článek

Kamennému kolosu, jehož vnitřní stěny jsou obklíčené zhruba třemi a půl tisíci úzkými schody, se říká Chand Baori. Leží u vesničky Abhaneri ve státě Radžastán, který obkresluje severovýchodní část Indické republiky.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Abhaneri

Přes 30 metrů hluboká studna se třinácti navazujícími patry se plní vodou obzvláště v období monzunových dešťů. Ne však až po svůj vyvýšený okraj.

Stěny i dno studny jsou vytvořeny z porézních vulkanických kamenů, které svojí prostupností napomáhají zavodňování studny. V hloubce dna je obvykle o několik stupňů Celsia méně než v přízemní části prvních schodů.

Foto: Profimedia.cz

Schody a jednotlivá patra se v reliéfu zdí na pohled ztrácejí.

Okolí studny je zdobené sochami, kamennými rytinami i chrámovými prvky hinduistické architektury. Chand Baori je tajuplným místem spojující mystickou indickou historii s moderní zvídavostí světových turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám