Hlavní obsah

Engelberg není jen modla skokanů na lyžích, ale i turistický ráj

Novinky, Vojtěch Pospíšil
Engelberg

Engelberg, největší lyžařské středisko středního Švýcarska, nenabízí vyžití pouze pro nadšené lyžaře, ale i pro turisty nebo rodiny s dětmi. Jedinečné prostředí tohoto malebného městečka společně s nejvýše položeným visutým mostem v Evropě, otevřeným na konci roku 2012, naláká nejednoho milovníka bílé pokrývky.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Engelberg je "utopený" mezi alpskými vrcholy.

Článek

Hory, kam se podíváš. Tak by se dal nejjednodušeji popsat Engelberg. Vede do něj totiž pouze jedna přístupová cesta, jinak je obklopen alpskými vrcholy, jimž dominuje 3 238 metrů vysoký Titlis. Právě na něm se nacházejí tamní nejoblíbenější sjezdovky. K dispozici je několik obtížností, lyžování si tak užijí zkušení sportovci i začátečníci.

Oblíbenou volbou lyžařů je nechat se vyvézt lanovkou až na vrchol a užít si 12kilometrový sjezd končící až dole v městečku. Nezkušení lyžaři nebo ti, kteří si potřebují tento sport trochu oživit, mohou využít malou sjezdovku na okraji města, určenou nejenom pro děti.

Foto: titlis.ch

Jízda z vrcholu tříkilometrového Titlisu, na který vede unikátní otočná lanovka, je velkým zážitkem

Zelená pro freeridery

Při lyžování v Engelbergu se není nutné omezovat pouze na vyznačené sjezdovky. Toto švýcarské středisko je totiž nepsanou Mekkou evropského freeridingu. Zatímco v jiných lokacích je volný terén těžko dostupný, v Engelbergu se lze na většinu atraktivních míst dostat pohodlně lanovkami. Za tímto účelem se sem sjíždí především Skandinávci, ale také nemalé množství Čechů.

Kdo sjezdovému lyžování neholduje, může se vyřádit na několika běžkařských trasách. Přímo v údolí je k dispozici 25kilometrová síť tratí, které uspokojí i ty náročnější běžkaře. Šestikilometrová trasa na Trübsee pak nabízí pěkný výhled na ledovec na Titlisu.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Výlet na sněžnicích může být zajímavým zpestřením

Pokud by někdo chtěl prozkoumat terén i mimo upravené trasy nebo třeba vyrazit s rodinou na klidný výlet, může si půjčit sněžnice. Ztratit se v okolí Engelbergu opravdu nelze, stačí se vydat dolů z kopce a dřív nebo později se člověk dostane zpět do města.

Při návštěvě Engelbergu si nelze nevšimnout skokanského můstku Gross-Titlis-Schanze, zasazeného do svahu na kraji městečka. V noci je efektně nasvícený a krásně tak dotváří panorama městečka. Závod světového poháru se zde koná pravidelně již dlouhá desetiletí a kvůli příjemné atmosféře sem za ním putují tisíce návštěvníků.

Ve volném čase se nabízí návštěva engelbergského benediktinského kláštera, který se může pyšnit největšími varhany ve Švýcarsku. Navíc se v něm nachází unikátní výrobna sýra, kde si při posezení v restauraci můžete vychutnat sýry a zároveň se dívat, jak se přímo před vámi vyrábějí.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Výroba sýra probíhá přímo před vašima očima

Lákavou novinkou je Titlis Cliff Walk, nejvýše položený visutý most v Evropě. Nachází se v tříkilometrové výšce a klene se nad 500 metrů hlubokou propastí. Při 98 metrech délky je pouze 90 centimetrů široký a při chůzi se trochu houpe, takže přechod přes něj není nic pro slabší povahy. [celá zpráva]

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

V mlze je sotva vidět na druhý konec

Při návštěvě Švýcarska by bylo hříchem neužít si tamní gastronomii. Engelberg je horské město, a tak jsou zde jídla opravdu poctivá. Fondue, rösti nebo bratwurst na několik způsobů mají v každé slušné restauraci. Takto sytá jídla by lyžaři přes den spíše uškodila, je proto lepší dát si je k večeři. Ale i aktivní sportovec si může během dne užít dobré jídlo. Lákavá je například místní bramboračka. Po takovéto „svačince“ není problém lyžovat klidně až do setmění.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Pokud už jste dolyžovali, můžete si k polévce dát i poctivé kvasnicové pivo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám