Hlavní obsah

Tipy na víkend: Cyklistický festival, zámecký ples i pražské veletrhy

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend bude patřit jak rytmům lidové hudby v pokračujících masopustních průvodech, tak i ladným tónům orchestrů na tematických plesech. Kdo netančí, vyrazí nejspíš za kulturním programem výstav a veletrhů.

Foto: Incheba Praha

Na veletrhu Holiday world návštěvníci o víkendu nahlédnou do nejrůznějších koutů světa.

Článek
Praha

Trojice veletrhů

Na pražském holešovickém Výstavišti proběhne tento víkend trojlístek veletrhů Holiday world, Golf show a Top gasto Už 22. ročník tradičního veletrhu Holiday world mohou zájemci navštívit oba víkendové dny od 9:00. Kromě světových destinací tu budou moci „procestovat“ také všechny české regiony díky tuzemským vystavovatelům. Nováčky budou letos na veletrhu země jako Venezuela nebo Gruzie. Je připravený také doprovodný program s anketou a soutěží. Bližší informace o všech třech veletrzích čtěte zde.

Romantika na Vltavě

Jako předvoj valentýnského svátku všech zamilovaných může být sobotní pražská plavba po Vltavě. Hodinové projížďky zimní Prahou nabízejí horký nápoj i sladké překvapení. Z pohodlí lodních salónů uvidí cestující památky jako Karlův most, Pražský hrad nebo Národní divadlo. Vše o termínech a průběhu plaveb najdete zde.

Středočeský kraj

Zdobení perníčků, nejen o Vánocích

Přestože možná teprve dojídáte zbytky cukroví z loňských Vánoc, trénovat techniku zdobení na perníčky, které budete péct letos, můžete už teď. V sobotu se v obci Buková u Příbrami koná speciální kurz zdobení dekoračních perníčků. Připravená bude nejen teoretická část, ale také materiál. Více o kurzu hledejte zde.

Jihočeský kraj

Oslavy svátku Imbolc

Tak trochu jiné masopustní veselí zažijí návštěvníci akce v Táboře. Tam se v sobotu rozproudí život až v podvečer po 18:00. Slavit se bude především keltský svátek Imbolc, který se nese ve znamení ohně a očištění. Jeho neodmyslitelnou součástí je také předpovídání počasí. Bližší informace k akci naleznete zde.

Plzeňský kraj

Plzeňská expozice primitivismu

Primitivismus mimoevropské kultury a českého umění představuje výstava v Západočeské galerii v Plzni. Expozice, zahájená koncem ledna, nese název Palmy na Vltavě a má za úkol návštěvníkům ukázat, jaký vliv měly původní africké, americké a oceánské kultury na české výtvarné umění v letech 1850 až 1950. Bližší informace o výstavě najdete zde.

Karlovarský kraj

Ve jménu Robina Hooda

Již 18. ročník Pupp Bál festivalu začne právě tuto sobotu ve 20:00 Grandhotelu Pupp na Mírovém náměstí v Karlových Varech. Tentokrát nese téma Robin Hood. Chybět nebude tombola ani raut, ovšem za vyšší vstupné v hodnotě 1200 korun.

Ústecký kraj

 Zámecký ples v Děčíně

Zrekonstruované prostory děčínského zámku otevřou své komnaty v sobotu od 20:00 všem nastrojeným tanečníkům a tanečnicím. Zahraje mimo jiné Děčínský symfonický orchestr. Vše o plese se dočtete zde.

Liberecký kraj

Zámecký masopust v Sychrově

Od 9.00 do 16.00 proběhnou v parku novogotického Sychrovského zámku oslavy masopustu. Veselí si tak můžete užít na zámku, kde se točily například pohádky Zlatovláska nebo Nesmrtelná teta. Kromě ukázek tradičních řemesel, jako je kovařina nebo keramika doplní program také zabijačka a speciality čokoládového uzenářství.

Královéhradecký kraj

Výstavní kaktusy končí

Naposledy v sobotu si mohou zájemci v zoologické zahradě ve Dvoře Králové prohlédnout výstavní kaktusy. Dvaadvacátý ročník expozice inspirované prostředním safari tento víkend po více než půl roce končí. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Masopustní obchůzky v památkové rezervaci

V Hlinsku pojali masopust trochu jinak. Místní stálá expozice masopustních obchůzek otevře v sobotu výjimečně od 9:00 do 16:00 (s hodinovou pauzou na oběd mezi 12:00 a 13:00). Tato expozice je součástí kulturního dědictví UNESCO a nabízí pohled do lidové kultury místních obyčejů a tradic. Více o expozici najdete zde.

Vysočina

Soutěžní výstava fotografií

Město Telč zve tento pátek na výstavu fotografií s názvem FOTOmánie. Ta potrvá v průběhu celého února. Návštěvníci mohou hlasovat pro snímek, který je nejvíce oslovil. Nebo si výstavu mohou jen projít a prohlédnout. Více o akci čtěte zde.

Dřevomalby ve Žďáru nad Sázavou

Tento víkend je prvním, v němž můžete navštívit výstavu Tomáše Záborce. K vidění budou v budově Staré radnice Žďáru nad Sázavou jeho dřevomalby. V obou víkendových dnech je tu otevřeno od 14:00 do 17:00. Informace o vstupném najdete zde.

Dům umění ožije novou vernisáží

V pátek proběhne od 17:00 ve znojemském Domě umění vernisáž výstavy Vidím, tedy jsem. Večer vystoupí například designér Jakub Berdych, s ním i další umělci. Více o akci najdete zde.

Jihomoravský kraj

Nepálské dny v Brně

V sobotu proběhne Nepálský večer v brněnské restauraci Annapurna v Josefské ulici. Během večeře bude řeč o nepálské kultuře, místních ženách i tradičních oděvech. Více o akci čtěte zde.

Bál pro motorkáře

Moravské město Lysice pořádá první Motorkářský bál. Láska k silným strojům ale není nutnou podmínkou ke vstupu. Dorazit může každý. Více o programu bálu najdete zde.

Olomoucký kraj

Vodění medvěda i Hasičský bál

V sobotu bude v Kojetíně pořádně živo. Na programu dne je pochodování basy, od 10:00 masopustní průvod ulicemi, pak domácí zabijačka na náměstí. Večer od 20:00 pak celou akci završí Hasičský bál v budově VIC Kojetín.

Zlínský kraj

Filmové návraty

Vsetín pořádá už potřetí festival s názvem Balkánské filmové návraty. Konat se bude v kině Vatra v pátek a v sobotu. K vidění bude 10 filmů, z toho čtyři české premiéry. Bližší informace o festivalu najdete zde.

Okoukněte výrobu skla Sklárny

Sklárny Květná v okrese Uherské Hradiště fungující od roku 1794 pořádají v sobotu mezi 8:00 a 13:00 Den otevřených dveří. Všem návštěvníkům tu skláři naživo předvedou, jak těžké a krásné je jejich řemeslo.

Moravskoslezský kraj

Taneční dostaveníčko

Vyznavači různých tanečních stylů se sejdou od soboty do pondělí na ostravské výstavišti Černá louka. Tam se koná akce s názvem Queens style zone. V průběhu akce vystoupí ti nejlepší tanečníci z Česka, Polska i Slovenska. Návštěvníci se mohou těšit na souboje trojic v tanečních stylech hip-hop, house and funk styles. Nově se utkávají i dvojice ve stylu b-boys and b-girls.

Festival cyklistům

První český cyklocestovatelský festival se koná tento víkend ve Frýdku-Místku. Má za úkol sdružit co nejvíce cyklistických nadšenců a nejen je. Kromě besed plných užitečných tipů tu návštěvníci mohou zhlédnout některý z promítaných filmů. Bližší informace o akci čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám