Hlavní obsah

Z pohledu z nejvyšší budovy světa se tají dech

Novinky, Klára Fischleinová
Dubaj

Dubajský mrakodrap Burdž Chalífa ve Spojených arabských emirátech dalece převyšuje špičku Eiffelovy věže v Paříži i newyorského mrakodrapu Empire State Building. Trčí nad městem i jeho okolím ve výšce 828 metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled z nejvyššího mrakodrapu světa připomíná výhled z letadla

 
Článek

V pondělí to byly přesně tři roky, kdy byla otevřena nejvyšší budova světa, Burdž Chalífa v Dubaji. Mrakodrap se 162 patry, více než 50 výtahy a osmi eskalátory, si do dnešního dne své prvenství udržel. Turisté se odsud mohou dívat na kilometry daleko ze 124. patra, kde je k tomu určená vyhlídková terasa.

Kdo ale radši cestuje jen virtuálně, od televize nebo monitoru počítače, může zažít pohled z nejvyšší věže alespoň zprostředkovaně. Unikátní panoramatický snímek Geralda Donovana složený z desítek samostatných fotografií s vysokým rozlišením fascinuje cestovatele i profesionály z oblasti fotografie.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Burdž Chalífa

Jednotlivé části Dubaje si lze na obrázku několikanásobně přiblížit, věž si můžete pomyslně také obejít a prohlédnout si město ze všech světových stran. Přestože je panoramatický snímek jakousi cestovatelskou hračičkou, skutečný zážitek pohledu z terasy mrakodrapu Burdž Chalífa jen těžko nahradí. Slouží spíše jako ochutnávka pro ty, kteří se ještě nerozhodli, zda Dubaj a Burdž Chalífu navštívit.

Burdž Chalífa v číslech

Výška dosahuje 828 metrů, včetně antény na střeše.

Rozloha podlahových ploch je 334 tisíc metrů čtverečních.

Mrakodrap se začal stavět v září 2004, dostavěn byl v lednu 2010.

Na základy se použilo 45 tisíc metrů krychlových betonu.

V projektové fázi stavby se uvažovalo, že by měl dubajský mrakodrap 195 podlaží a více než 900 metrů do výšky.

Burdž Chalífu obklopuje jedno umělé jezero.

Reklama

Výběr článků

Načítám