Hlavní obsah

Dávejte si při cestování pozor na peníze, okrást vás mohou i zvířata

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Případy turistů okradených nejrůznějšími chmatáky a zlodějíčky už v dnešní době bohužel nejsou ničím neobvyklým. Situace okradení zvířaty jsou sice stále ještě kuriózní, množí se ale také. Nejčastěji jsou zvířecími pachateli opice, stále častěji si ale pomohou k cizímu majetku i ptáci. Zda jsou nutná nějaká opatření? Základní ostražitost většinou postačuje.

Foto: Profimedia.cz

Papoušek kea

Článek

Skot Peter Leach, bývalý člen královského námořnictva, projížděl Jižním ostrovem Nového Zélandu se svým karavanem a zastavil, aby pořídil pár fotek krajiny. Zůstal na odpočívadle u dálnice a kochal se výhledy na přilehlý národní park Arthur's Pass. Když se mu naskytla šance, neváhal a vyfotil si papouška kea, který žije právě jen v horách Jižního ostrova této země.

Leach si ale zřejmě nebyl vědom toho, že tito velcí papoušci jsou poměrně zvídaví a často se pohybují v blízkosti lidských obydlí. Dobře totiž vědí, že tam jejich zobák najde něco k snědku. Když se tak Peter procházel po okolí, pták mu vlétl otevřenými okny do karavanu a odcizil mu 1100 novozélandských dolarů (bezmála 20 000 korun).

Zůstaly jen drobné

Muž si zmizení nevšiml až do chvíle, než jej kolemjdoucí kanadská dvojice upozornila na to, že z jeho karavanu vylétl papoušek a měl něco v zobáku. Informoval o tom skotský deník Daily Record.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Arthur's Pass

Skotovi tak zůstaly akorát nějaké drobné, které měl u sebe v kapse. Incident nahlásil policii, avšak jak už sám dopředu tušil, šance na nalezení ztracených peněz jsou mizivé.

"Policista byl při pokládání prvních několika otázek velmi seriózní. Potom se mě ale zeptal, zda mi nebude vadit, když v rozhovoru na chvíli přestaneme, aby se mohl zasmát. Asi mu to nemůžu mít za zlé," uvedl smířlivě skotský smolař.

Papoušek kea nekradl poprvé

Zdá se, že novozélandští papoušci mají na skotské turisty spadeno. Před čtyřmi lety totiž další zástupce tohoto druhu uzmul pas jinému skotskému dovolenkáři. Ve světě obecně okrádají návštěvníky zejména opice, které si přilepšují na úkor turistů zejména v asijských zemích. Často jim kradou celé tašky a doufají, že v nich objeví nějaké pochutiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám