Hlavní obsah

Naučte se vyslovit nejkrkolomnější název vesnice na světě

– Cardiff
Novinky, Jakub Kynčl

Název velšské vesnice, který hned tak někdo napoprvé nevysloví, zní v podání Velšanů opravdu kouzelně. Už jen proto jsme se rozhodli podívat se na tuto vesnici trochu podrobněji a zjistit, zda je zajímavá ještě něčím. Upřímně, vesnice Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch není zrovna lokalitou, která by turisty měla čím lákat. Tedy, nebýt toho názvu.

Článek

Ačkoliv název vesnice působí, jako by se občan Pekingu pokoušel odhlenit, má jasný význam a dává smysl. V překladu název znamená cosi jako Kostel svaté Marie v rokli bílých lísek poblíž silného víru a kostela svatého Tysilia z červené jeskyně. Krkolomný název se tak často z praktických důvodů zkracuje jen na Llanfairpwllgwyngyll či dokonce Llanfair PG. Plný název je však veden v knihách rekordů jako nejdelší název obce v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch žádné turistické skvosty neukrývá.

Turisté sem jezdí zejména proto, aby se vyfotili u cedule s názvem vesnice. Populární je také místní turistické razítko, které si lidé s oblibou nechávají otisknout do svých cestovatelských pasů, které jsou ve Velké Británii poměrně oblíbené.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Foto: www.anglesey.info

Rozhledna patří společně se značkou k nejoblíbenějším atrakcím velšské vesnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám