Hlavní obsah

Gdaňsk: Město, kde z válečných ruin vykvetl světový unikát

Novinky, Klára Fischleinová
Gdaňsk

Okraj města Gdaňsk, jednoho z největších a nejstarších v sousedním Polsku, omývá slaná voda Baltského moře ve stejnojmenném Gdaňském zálivu. Jen kousek od města plného architektonických skvostů leží místo dnes už pospávající bolestné vzpomínky. Právě na blízkém poloostrově Wasterplatte totiž začala 1. září 1939 ve 4:45 hodin ráno druhá světová válka.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na zrekonstruované nábřeží města, na kterém se výrazně podepsalo bombardování během druhé světové války.

Článek

Dnes polský Gdaňsk byl v minulosti spíše německým než polským městem. Ještě před stoletím tady bylo výhradně německé obyvatelstvo a v něm jen malá část Poláků. Právě propojení kultur obou zemí udělalo tohle místo neobyčejným.

Zdejší Staré město je doslova pastvou pro turistovo oko. Ulice tu vedou podél historických domů různých architektonických slohů a také kolem cihlového gotického kostela Panny Marie, který je největší svého druhu na světě.

Foto: Profimedia.cz

V pozadí světový unikát, cihlový gotický kostel Panny Marie.

Druhou světovou válku přečkal stejně jako velká část města s velkou újmou, proto byl následně prakticky kompletně zrekonstruován. Staré město v Gdaňsku ročně přitahuje téměř stejné množství návštěvníků jako historická část Varšavy nebo Krakova.

Významnou, i když pochmurnou, památkou je památník polských obránců na poloostrově Wasterplatte ležícího u ústí gdaňského přístavu. Přímo tady začala 1. září 1939 nacistická invaze do Polska a tím druhá světová válka. I přesto, že většina místních obyvatel tehdy byla německé národnosti, dokázala malá skupina Poláků místo bránit celý týden.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Gdaňsk ale není zdaleka „jen“ turistickým střediskem vábícím na své památky, je také důležitým a progresivním dopravním uzlem. Přístavní město, kde je po staletí rozvinutá námořní doprava, se před lety rozrostlo také o mezinárodní letiště. Tradiční lodní dopravu tedy částečně nahradila modernější letecká. Pro potenciální návštěvníky je tak Gdaňsk na severovýchodním kraji Polska snadným výletním cílem.

Foto: Profimedia.cz

Odpočinkovou turistickou zastávkou jsou kavárny a restaurace s výhledem na záliv.

Přístav Gdaňsk v číslech

- Za začátku 20. století tu žilo okolo 170 tisíc obyvatel, do roku 2008 jich přibylo na téměř půl miliónu.

- Rozloha města je 265,5 čtverečních kilometrů, což je pro srovnání více než polovina rozlohy Prahy.

- V letech 1920 - 1939 byl Gdaňsk svobodné město, následujících šest let pak spadal do nacistické Třetí říše.

- Součástí Polska je toto přístavní město od roku 1945.

- Protože tudy vede hlavní železniční trať Varšava - Gdyně, tvoří Gdaňsk s těmito městy takzvané Trojměstí, to má dohromady 750 tisíc obyvatel.

- Gdaňsk je rozdělen přibližně na 30 čtvrtí.

- Expozice v 18 muzeích jsou připravené pro celoroční turistické výpravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám