Hlavní obsah

Teleport časem v černohorském přístavním městečku

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kotor

Návštěva Kotoru, přístavního města v Černé Hoře s košatou historií, je tak trochu výlet do dob vzdálených stovky let. Místní stavby i rozložení města se totiž zachovaly v podobě středomořské architektury 12. až 14. století. Mimo jiné malebné křivolaké uličky a schovaná malá náměstí dostaly tohle místo na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jednu z malebných kotorských uliček.

Článek

Některé nálezy z okolí městečka Kotor v Černé Hoře pocházejí až z mladší doby kamenné. Lépe zmapovány jsou ale až jeho starověké a středověké dějiny. Díky téměř pět kilometrů dlouhým a okolo dvaceti metrů vysokým hradbám a chráněnému zálivu bylo město těžko dobyvatelné. Zároveň ale nebylo izolované, naopak ho řada cest a stezek propojovala s důležitými městy v okolí. Kotor tedy sloužil jako významné obchodní centrum.

Foto: Profimedia.cz

V černohorském Kotoru jako by se na některých místech zastavil čas.

Fakt, že se tu zachovala původní tvář města, má ale i svoji odvrácenou stranu. Mnoho kotorských budov by totiž zoufale potřebovalo rekonstrukci, včetně místní kanalizace. Okolní moře je znečistěné, takže v zálivu se není možné koupat. Nadšence do historie to ale mrzet nemusí. Vše důležité je k vidění na břehu.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na přímořské městečko z vodní hladiny.

Do města se vchází jednou ze tří bran. Například tou v západní části přijdou návštěvníci na náměstí, kde stojí nedokončený palác z 16. století a hodinová věž o sto let mladší. Úchvatný je i pohled na městské hradby vlnící se až do skal nad Kotorem. Protože mořeplavecká tradice města sahá až do 9. století, za návštěvu stojí i místní Námořnické muzeum. I proto, že je umístěné v paláci z 18. století. Turisté si tedy mohou sami vybrat, do jakého období historie se nechají přenést.

Reklama

Výběr článků

Načítám