Hlavní obsah

Do šumavských říček se vrací stále více mníků

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do šumavských potoků a řek poputuje další generace mníka jednovousého, který je jedinou treskovitou rybou, která se vyskytuje v českých a moravských vodách a i přes rostoucí péči rybářů stále patří k ohroženým druhům.

Foto: Pavel Pechoušek

Mník jednovousý je jedinou treskovitou rybou v českých vodách.

Článek

O jeho záchranu a udržení ve vodách se snaží už řadu let i v Rybí líhni Správy Národního parku Šumava v Borových Ladech. „Jedna samička mníka má až 800 tisíc jiker, které použijeme k odchovu. Momentálně máme osm milionů oplozených jiker, u nichž začíná období inkubace. Do dospělosti se jich však dožije jen několik tisíc,“ řekl Právu vedoucí rybí líhně Josef Šperl.

Mník jednovousý vyhledává úseky s dobře prokysličenou a čistou vodou. „Čím je studenější, tím je to pro něj lepší a tím je aktivnější. Pomáhá pak i ostatním druhům ryb, neboť se v řece chová stejně jako liška v lese,“ podotkl Šperl s tím, že na území Národního parku Šumava jsou čtyři rybářské revíry - Řasnice, Teplá a Studená Vltava a Křemelná, což představuje zhruba 35 kilometrů řek, kde se dá lovit.

Foto: Pavel Pechoušek

Mník i přes péči rybářů patří stále k ohroženým druhým.

Podle zarybňovacího plánu, který stanovilo ministerstvo životního prostředí, musí správci parku do těchto řek vypouštět pstruha potočního, lipana podhorního, mníka jednovousého a střevli potoční, což jsou ryby, které do šumavských řek historicky patří. Od doby, kdy mníka na Šumavě vysazují, se zde jeho počet minimálně zdvojnásobil.

Mluvčí šumavského národního parku Pavel Pechoušek připomněl, že lov ryb v řekách na území národního parku má ale zvláštní pravidla. Rybáři tu chytají metodou „chyť a pusť“ na háčky bez protihrotu a mohou si odnést pouze ryby, které do vod na území parku nepatří, třeba pstruha duhového, nebo dravé ryby, jako jsou třeba štika, bolen nebo okoun. Pstruhy i lipany musí rybáři vrátit zpět do řeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám