Hlavní obsah

Sněhové zpravodajství těší lyžaře. Vleky se na českých sjezdovkách skoro nezastaví

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco městská sněhová nadílka irituje na silnicích řidiče a v ulicích chodce, na horách je víc než žádoucí. Prakticky na všech českých horách se lze aktuálně plně oddat zimním radovánkám na čerstvě napadaném prašanu, sem tam doplněném o technický sníh. Přesto jsou některé sjezdovky mimo provoz.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Horské lanovky a vleky vozí aktuálně stovky lyžařů a snowboardistů.

Článek

Bílé Vánoce se nevydařily, leden ale sněhový dluh vyrovnává - ve městech i mimo ně. Například v Jizerských horách napadl sníh až do výšky 75 centimetrů. Minimální hodnota se tu pohybuje okolo 15 centimetrů. Aktuální sněhové zpravodajství hlásí nejmenší vrstvu na sjezdovkách Bedřichov a Obří sud Javorník.

V Beskydech se v lyžařských střediscích pohybuje pokrývka sněhu mezi 30 a 70 centimetry. Orlické hory lákají vrstvou až 95 centimetrů sněhu. Nejnižší hodnoty jsou aktuálně na Přívratu, naopak nejvíce sněhu čeká na lyžaře na sjezdovce Říčky v Orlických horách. V dlouhém seznamu vyhlášených krkonošských sjezdovek jsou podobně jako v Orlických horách rozdíly až 80 cm ve výšce sněhu. Žádné z lyžařských center ale není mimo provoz.

Někde přes metr sněhu, jinde nic

Ani Jeseníky nezůstaly „nasuchu“. Na sjezdovky tu napadlo místy až 90, na Pradědu dokonce 120 centimetrů sněhu. Krušným horám naopak počasí příliš nepřeje. V místních sněhových podmínkách se lyžaři asi nevyřádí. Dvě sjezdovky (jižní strana Klínovce a Český Jiřetín) jsou totiž mimo provoz, několik dalších přiznává jen několikacentimetrovou vrstvu sněhu.

Šumava zastavila provoz pouze u jedné ze sjezdovek, a to v Nových Hutích. Ve středisku Kašperské hory se ale vrstva sněhu drží také na nízkých hodnotách 10 až 25 centimetrů. Sjezdovka Luž v Lužických horách je s 20 centimetry prašanu také v provozu. Místy horší lyžařské podmínky českých hor jsou zmírňovány na řadě sjezdovek technickým sněhem, takže milovníci zimních sportů mohou vyrazit prakticky kamkoliv a přijdou si na své.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám