Hlavní obsah

Nejzbytečnější eskalátor na světě je v Japonsku. Má pět schodů a jede dolů

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kawasaki

Japonské město Kawasaki je sice spíše průmyslově zaměřené a turistickými lákadly zrovna nepřekypuje, jedna pozoruhodnost světového rozměru se zde ale nachází. Je jí dolů jedoucí eskalátor, který překonává převýšení pouhých 83 centimetrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejkratší eskalátor na světě překonává výšku pouhých pěti schodů

 
Článek

Kawasaki začalo nabývat významu na konci 19. století, kdy přes něj vedla důležitá železnice. Město rostlo především jako průmyslové centrum, kulturní nebo turistické atrakce tedy moc nepřibývaly.

Alespoň částečně je nahrazuje kuriózní eskalátor v obchodním centru Okayada More´s. S výškou přesně 834 milimetrů je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako nejmenší eskalátor na světě. Tento primát drží už dlouhých 24 let.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Kawasaki je součástí tokijské aglomerace

Absurditu těchto pohyblivých schodů navíc umocňuje fakt, že jedou dolů. Ani tím si však chodec nepomůže, po sjetí eskalátorem ho totiž čekají normální schody. Místní obyvatelé jsou na malý eskalátor zvyklí a dokonce ho hojně využívají.

Pro turisty je ale překvapením. Ze začátku většinou nechápou smysl eskalátoru, poté začnou přemýšlet nad tím, proč schody alespoň nejedou obráceně a nakonec to vezmou s humorem a eskalátor sjedou rovnou několikrát za sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám